Každý člověk má alespoň pár přátel, pokud na tom není opravdu hodně špatně, nebo to není opravdu kretén :) I já nějaké mám, jsem za to docela dost vděčný. Každý z přátel je jiný, už jen když si řeknete jejich jména…takže například: Max, Martin, Eva, Petra, Martina, Maty, Dan, Kája. Vtipné mi na tom přijde to, že každého z těchto lidí dokážu popsat i slovem, které ho nějak vystihuje. V kruhu mých přátel tím třeba nějak vyniká. Ať už se jedná o činnost, schopnost, vlastnost. Zkusím to tedy ještě jednou: Fireshow, Audi, Ebína, Třebíč (ti lidi jsou vážně divní!), Češtinářka, Kuchař, Fotograf, Káva.

S pejskařem půjdete na procházku (se psy samozřejmě), vezmete s sebou foťák a kamarády “fotografy”. Jeden z pejskařů je ten, co sice neumí fotit, ale umí skvěle vařit. Já dodávám fotky, Maty nás sem tam pozve (nebo třeba jen inspiruje) na něco fakt dobrého. V podstatě kamkoliv jsem minulý rok jel, jel jsem s Martinem v jeho Audi (kterou má opravdu rád… kdo by neměl)… A tak dále. No a Kája = Káva.

 

Vypiju i kakao!

Pozvánku na ochutnávku kávy jsem přijal bez váhání. Kafé mám fakt rád… vypiju i úplné “kakao”, kdy je ve skleničce víc mléka a cukru, než čehokoliv jiného, ale rád ochutnám i opravdovou kávu v nějaké vyhlášené kavárně. Kája nás vzala k sobě domů, kde měla připravené 4 druhy kávy na ochutnání. Všechno jsme si museli namlít pěkně ručně, vůně kávy se šíříla kuchyní jako v televizní reklamě. Abychom se nemátli názvy, které nám nic neříkaly (kromě Káji samozřejmě), každý druh byl označen barvou.

Druhy kávy

  • Modrá – Carlos Imbachi, Columbie
  • Žlutá – TAM DEM, podzimní směs
  • Oranžová – Los Lajones, Panama, Microlot honey (směska)
  • Fialová – El Carmen, El Salvador, 100% Pacamara

Způsob přípravy

Byla by to asi dost nuda, kdybychom každý dostali čtyři hrnky kafé, kopli to do sebe a šli domů. Byly nám představeny tři způsoby domácí přípravy kávy. První z nich – Cupping – spočíval v tom, že  se do misky s namletou kávou nalila horká voda (jsem opravdu laik, je to poznat?), chvilku se čekalo a pak jsme to ochutnávali po lžičkách, při různých teplotách. Asi ideální způsob pro větší skupinku, jak kávu opravdu jen ochutnat. Zkusili jsme všechny čtyři druhy najednou, každý měl svého favorita, pro mě to byl vzorek označený žlutou barvou.

 

French press a Mokavar

Následovala příprava metodou French press a Mokavar. Už jsme nedostali všechny vzorky najednou, ale pěkně postupně. Abychom cítili i rozdíl v chuti, když je stejný druh kávy připravován jinak. French press byl o poznání silnější, než káva připravená způsobem Cupping. A Mokavar… no to už byla opravdu síla. A jelikož Kája nám kávu podávala v pořadí od nejslabší po nejsilnější, tak poslední šálek byl prostě lomcovák. V podstatě mě to po těch 7 šálcích kávy vystřelilo někam na oběžnou dráhu.

Takto vystřelen jsem se vydal na nějakou psí procházku a v hlavě jsem pořád vymýšlel, jestli si ten mlýnek koupím nebo nee. Asi jo! :) … jo a já fotím! Takže tady je ochutnávka pod mou taktovkou.

 
Share
 

Galerie

ODEBÍRAT NOVINKY

Chcete být informováni o novinkách na stránkách? Nové články, nové galerie, termíny kurzů a další zajímavosti například kolem Lightroomu či fototechniky?

Díky za přihlášení k odběru, prosím potvrďte jej v emailu jež Vám byl odeslán.