Sepsání tohoto článku opět vzešlo z kurzů. Proč? Protože mě nebaví tuhle “nudnou”, ale velmi důležitou část vysvětlovat pořád dokola. Rozhodl jsem se, že napíšu článek o tom, jak Lightroom používám já a hlavně jakým způsobem si zálohuji fotky a katalog. Článek pak budu používat na kurzech, kde na něj budu odkazovat a ušetřím tím čas na zajímavější a zábavnější témata… no a třeba si ho vygooglí i někdo, kdo s Lightroomem pracuje, na kurz nechce, ale zálohování ho zajímá.

Pochopení Lightroomu

Důležitým faktorem při zálohování fotek v případě, že používáte Lightroom, je pochopení toho, co se vlastně s fotkama děje a co je potřeba zálohovat. Všechny informace o fotkách a úpravách, které jste na nich provedli (včetně přiřazení atributů) jsou uloženy v souboru, kterému se říká Catalog. Samotné fotky jsou potom umístěny tam, kam jste si je do PC nahráli. Tady je více možností. Já osobně nepoužívám žádné “automatické” nahrávání a ani to nedoporučuju. Lidé se pak často dostanou do stavu, kdy “ono to dělá samo”, ale vůbec nemají tušení, co to dělá. Lightroom umí fotky naimportovat několika způsoby. Možnost Add fotky nechá tam, kde jsou, jen si o nich udělá záznam v katalogu (používám, doporučuji). Možnost Move přesune fotky z adresáře A do adresáře B a odtud je naimportuje. Možnost Copy udělá to samé, jen fotky nepřesouvá, ale kopíruje je. A možnost Copy as DNG je tedy jasná.

Nastavení importu fotek

Nastavení importu fotek

To nejdůležitější, co je v katalogu zapsáno, je cesta k fotce. Je to jako odkaz na internetu. Pokud odstraníte fotku (cíl odkazu), tak odkaz nebude fungovat a vy fotku v Lightroomu neuvidíte.

TIP: Pokud přímo v Lightroomu vytvořím nějakou složku, tak se provede ekvivalentní operace i na disku > vznikne daná složka. Pokud složku vytvořím na disku (nikoliv přes Lightroom), tak se mi v katalogu neobjeví.

 

Adresářová struktura

Neméně zásadní je mít ve fotkách pořádek. Až když víte jak LR fotky importuje a chápete, co je to pořádek (jakože když něco chci najít, tak vím, kde to je ;-) ), můžete přemýšlet o nějakém zálohování. Na disku D jsem si vytvořil složku Nikon a v ní mám fotky roztříděné dle roků a v daných letech pak podle kategorií (Psí sporty, Cestování, Svatby…). Vím, že všechny mé fotky jsou právě zde a nikde jinde. Nezabírají mi místo na systémovém disku a kdybych náhodou potřeboval přeinstalovat pouze systém, nemusím řešit kopírování desítek GB fotek. Další výhodou je potom také to, že když bych náhodou měnil PC, tak přesně vím, kam mám fotky umístit (na novém PC bych si vytvořil složku D:/Nikon), aby si je dovedl Lightroom s mým katalogem najít.

Adresářová struktura v LR - odpovídá struktuře na disku

TIP: V Lightroomu mám naimportovanou celou složku D:/Nikon, ve které mám fotky. Navíc ale používám i složku umístěnou na ploše, nazval jsem si ji Unsorted a naimportoval ji do Lightroomu. Do této složky se dostanu velmi rychle (není potřeba hledat někde na disku, je prostě na ploše) a tudíž nahrát do ní nejnovější fotky z karty je velmi rychlé. V Lightroomu pak jen na tuto složku použiju funkci Synchronize folder (pravým tlačítkem na daný adresář) … tadáááá … fotky jsou naimportované v LR. Za zmínku pak stojí asi i to, že disk C mám na SSD disku, který je mnohonásobně rychlejší než běžné HDD. Fotky pak upravuju přímo ve složce Unsorted (právě kvůli rychlosti disku) a až jsou vytříděné a upravené, tak je teprve (přímo přes LR) nakopíruju do složky na disku D. Lightroom fotky fyzicky překopíruje.

 

Jde se zálohovat

To, že je potřeba zálohovat fotky, asi není nutné zdůrazňovat. Pokud víte, kde je máte, tak je prostě nakopírujte jinam (externí disk). Já kopíruju celou složku D:/Nikon, protože vím, že je tam vše. Žádné složitosti. Kromě fotek je ale potřeba zálohovat i katalog, ve kterém máte uložené veškeré úpravy (bez něj máte prostě jen neupravené RAWy). V nabídce Edit > Catalog Settings… je hned na první záložce General zapsaná cesta, kde je katalog uložený (nebo použijete tlačítko Show). Zálohovat pak stačí jen soubory vyznačené na screenshotu níže. Temporary soubory netřeba zálohovat.

Možnosti nastavení katalogu

Možnosti nastavení katalogu

Lightroom nabízí i nastavení automatické zálohy katalogu každý den, týden, měsíc (Edit > Catalog Settings…). Můžete si i nastavit, kam se má katalog zálohovat (opět např. externí disk). Mně tato volba nevyhovuje z toho důvodu, že LR vytvoří vždy novou zálohu a vzhledem k tomu, že můj katalog už má přes 1GB, tak by to nepěkně ubíralo volného místa. Katalog si jednoduše zálohuju ručně (vím odkud a vím kam) a tím novým vždy přepíšu ten starý. Mám stolní počítač, takže zálohuju tak jednou za dva měsíce. Kdybych měl notebook, asi bych zálohoval mnohem častěji.

Které soubory katalogu zálohovat? Stačí jen soubor katalogu.

Doporučení: Vždy se snažte, aby to, co máte naimportováno v Lightroomu, bylo přesným obrazem toho, co je reálně na disku. Neprovádějte žádné operace Lightroomu “za zády”. Pokud se rozhodnete fotku smazat, smažte ji přes Lightroomu a zvolte možnost Delete from disk – smaže fotku z disku i z katalogu. Funkce Remove pak fotku smaže jen z katalogu, ale na disku ji ponechá (pro mě nelogická operace, když mažu, tak ji nechci).

Stromová struktura přesně odpovídá struktuře v LR (viz výše)

A obnova?

Zálohuje se proto, aby když se něco posere, to nebyl velkej průser :) Takže pokud vám někdo ukradne notebook, nebo rozmlátí stolní počítač, nemusíte si zoufat. Všechny své fotky máte na externím disku, samozřejmě včetně aktuálního katalogu. Takže si kupte nový počítač, nainstalujte LR, fotky dejte přesně tam, kde byly předtím (v mém případě tedy na disk D:/ nakopíruju složku Nikon včetně všech podsložek) a spusťte Lightroom. Ten se vás zeptá, jestli má vytvořit nový katalog, nebo jestli už nějaký máte. Nakopírujte si tedy katalog ze zálohy do PC (kamkoliv chcete, narozdíl od fotek to nemusí být na stejné místo, kde byl na starém PC) a řekněte Lightroomu “ano, mám svůj katalog a ten je tady”. Hotovo, back online :)

TIP: Pokud máte málo místa na disku C, zkontrolujte si, zda náhledy tvořené Lightroomem náhodou nezabírají moc místa. Nastavit pak jde i automatické mazání 1:1 náhledů po delší době nepoužívání (Edit > Catalog settings… > záložka File Handling). Ale i ty menší mohou zabírat mnoho místa… pokud je jich několik tisíc. Nebojte se je smazat. Lightroom si pak po spuštění vytvoří náhledy znovu, ale už jen pro ty fotky na které kouknete.

Složku s náhledy zabírající 2,8GB můžu klidně smazat.

Pokud jste se dočetli až sem, máte můj obdiv, protože je to delší, než jsem zamýšlel .) Doufám, že vám byl tento článek nápomocen a umožní vám používat skvělý Lightroom s větší lehkostí a hlavně jistotou .)

 

Užitečné odkazy:

Kurzy Adobe Photoshop Lightroomu
Klávesové zkratky v Lightroomu
Videokurz Lightroom 4 od Petra Bambouska
Lightroom Youtube channel
Adobe Labs

Škola pro výcvik vodicích psů a občanské sdružení VODICÍ PES

Škola pro výcvik vodicích psů a občanské sdružení VODICÍ PES

Sdílejte tento článek s přáteli:

 

ODEBÍRAT NOVINKY

Chcete být informováni o novinkách na stránkách? Nové články, nové galerie, termíny kurzů a další zajímavosti například kolem Lightroomu či fototechniky?

Díky za přihlášení k odběru, prosím potvrďte jej v emailu jež Vám byl odeslán.