Save as Catalog je funkce v Lightroomu, o které málo kdo ví. Je ale sakra užitečná, když potřebujete svému Lightroomu ulehčit život a mít ve fotkách zase o trošku větší pořádek (nebo menší nepořádek?) než máte. Jednoduše vám umožní uložit si adresář jako katalog. Říkáte si: “k čemu je to dobré?”

Struktura adresářů

strukturaNež začnete pracovat s Lightroomem, je určitě dobré si něco málo o programu a jeho logice přečíst. Doporučuji internetové články (nikoliv knihy), youtube, nebo klidně moje kurzy :-) Proč? Protože Lightroom k práci s fotkami přistupuje trošku jinak, než je většina lidí zvyklá třeba ze Zoneru, nebo Photoshopu. Je proto důležité tuto logiku chápat a v závislosti na tom si také určit, jakou budete používat adresářovou strukturu. Prostě to, do jakých adresářů si budete fotky ukládat a posléze importovat do Lightroomu.

Často se setkávám s lidmi, kteří používají datum ve jménu složky, nebo mají fotky v adresářích podle měsíce, kdy je vyfotili. Na to je moje mozková kapacita asi příliš malá. Nepamatuju si, co jsem měl minulý týden na oběd, ani kde jsem byl předevčírem večer. Takže říct si v listopadu “ha, potřebuju fotky z prvních frisbee závodů, ty byly v březnu“, klik klik, je pro mě nepředstavitelná věc. Podobné dělení zvládám na úrovni let. A tak jsem se rozhodl, že budu k rozdělení fotografií používat roky a v rámci těchto roků už bude rozdělení tématické.

Díky této struktuře se při projíždění adresářů neprohrabuji složkami z minulých let. A hlavně, jelikož nepotřebuji, aby Lightroom pracoval s katalogem obsahujícím fotky z pěti a více let, můžu si dané roky exportovat jako samostatné katalogy.

Jak to tedy funguje?

Velmi jednoduše. Vyberete si adresář, který chcete vyexportovat jako nový katalog (v mém případě je to rok 2013) a po kliknutí pravým tlačítkem zvolíte možnost “Export this folder as a Catalog“. Určíte kam se má katalog uložit a je to. Všimněte si zaškrtávátka “Export negative files”. Pokud toto nezaškrtnete, vznikne vám opravdu jen katalog ukazující na fotografie uložené tam, kde momentálně jsou. Pokud tento checkbox ale zaškrtnete (jak je nastaveno implicitně), tak se kromě katalogu do vámi určeného adresáře nakopírují i všechny fotografie z adresáře, který jako katalog exportujete (v mém případě tedy všechny fotky z roku 2013). Katalog se sám nastaví tak, aby ukazoval na tyto nové kopie.

Dostali jsme se tedy do fáze, kdy na disku mám fotky dvakrát a mám taky dva katalogy. Jeden (ten původní, na obrázku nalevo) ukazuje na všechny mé fotky, tj ten který běžně používám a druhý (nově vzniklý, na obrázku napravo) ukazuje na nové kopie fotek a obsahuje jen rok 2013. Mohu tedy jít a rok 2013 včetně fotek si z Lightroomu (tj z katalogu nalevo) vymazat. Proč? Protože jsem si právě vytvořil nový katalog včetně nových kopií těchto snímků. Katalogy pak lze jednoduše otvírat v nabídce “File > Open katalog”.

lr-katalogy

Obecně nedoporučuji práci s více katalogy a je podle mě lepší mít vše hezky pěkně pohromadě v jednom, ale pokud dojde na zálohování, nebo na to, že už máte v Lightroomu prostě moc fotek, tak tuto funkci rád používám a vřele doporučuji. Export samozřejmě proběhne včetně všech keywords a atributů, které používáte. Což je tedy podstata katalogu :-) ale měl jsem pocit, že to musím zmínit.

Pokud jste se do toho zamotali, není nic jednoduššího, než si to vyzkoušet na nějakém adresáři, který máte v Lightroomu a máte v něm jen pár fotek (aby to nezabralo tak dlouho, jako když jsem to já dělal s 5000 snímky).

 

ODEBÍRAT NOVINKY

Chcete být informováni o novinkách na stránkách? Nové články, nové galerie, termíny kurzů a další zajímavosti například kolem Lightroomu či fototechniky?

Díky za přihlášení k odběru, prosím potvrďte jej v emailu jež Vám byl odeslán.