Moje nastavení Nikonu D800E

Ke každému svému foťáku jsem přečetl celý manuál

Jednou mi bylo řečeno: nastav mi to prosím tak, jak to máš ty, ať mám hezký fotky. Věřím, že to bylo myšleno s nadsázkou :-). Dopředu varuji, že fotím Nikonem a tak ve článku popisuji nastavení fotoaparátu Nikon. Ale myslím si, že i fotografové používající jinou značku mohou pochytit tipy a triky, které jim pomohou si svůj stroječek lépe nastavit. Na konci článku pak můžete najít odkazy na články na podobné téma, jen jinou značku fototechniky.

Čtěte manuál

Někomu to může přijít jako ztráta času, ale já vždycky, když si koupím nový foťák, tak čtu manuál. Četl jsem ho k Nikonu D80, D300s, D700 a naposledy i k D800E. Projedu celou tu knížečku, sedím u toho u internetu, když mi není něco jasného, googlím. Nastavím si foťák tak, jak si myslím, že mi to bude vyhovovat a během následujících focení zjišťuju, jestli mi to sedí, nebo ne. Manuál čtu proto, že každý nový stroj přichází s inovacemi. A podle mě je blbost prodat starý foťák, koupit nový, o milion korun dražší, vyspělejší technologicky… a nastavit tam bezmyšlenkovitě to, co jsem měl nastavené na foťáku starém. Ano, je to dobrý základ, to určitě… ale rozhodně nekupuju novinku proto, abych pak nevyužíval její funkce.

Celý tento proces čtení, studování a pochopení funkcí dělám nejen proto, abych ze stroje vymáčkl co nejvíce, ale taky proto, abych se při focení nemusel tolik soustředit na různá nastavení, ale mohl se zaměřit na zachycení okamžiku, emocí nebo třeba na práci se psím modelem.

V manuálu najdete detailní popis všech tlačítek a možností. Určitě se vyplatí si jej pročíst.

V manuálu najdete detailní popis všech tlačítek a možností. Určitě se vyplatí si jej pročíst.

Nastavení expozice

Fotím do RAWu a tak mám hodně volnou ruku při úpravách. I proto moc neřeším drobné nepřesnosti v expozici a v klidu se spoléhám se na poloautomatický režim A (priorita clony) a poměrové měření expozice. Na voliči pod pravým palcem mám nastavenou volbu rychlé korekce expozice (je potřeba při tom držet tlačítko expozice). Takže jen nastavím clonu a foťák za mě dopočítá čas a to je vše.

Ha, vlastně není, ještě ISO – nepoužívám funkci AutoISO, která se podle nastavených parametrů snaží držet ISO co nejnižší, avšak tak vysoké, aby bylo možno exponovat s požadovaným minimálním expozičním časem. Citlivost ISO si nastavuju manuálně a to právě pomocí voliče pod pravým palcem. Fotoaparát by šel nastavit i naopak (na změnu ISO bych musel držet tlačítko a na korekci expozice nikoliv), ale mnohem více mi vyhovuje toto nastavení, protože ISO měním mnohem častěji, než nastavuju korekci expozice. Navíc, tlačítko, které bych musel držet pro změnu citlivosti ISO je na druhé straně foťáku, takže už bych musel použít druhou ruku (a pustit třeba těžký objektiv, oddělat oko od hledáčku…) a to nechci.

Pokud už na korekci expozice dojde a já chci fotku vyfotit opravdu co nejpřesněji nebo naopak s úmyslnou odchylkou, mám v menu nastaveno krokování expozice po 1/3 EV, aby odstupňování bylo co nejjemnější.

Takto mám nastavený svůj Nikon D800E já. Některá z popsaných nastavení nejsou u nižších modelů možná.

Formát RAW

Jak jsem již zmínil, fotím do formátu RAW. Co to znamená přímo při focení? Můžu ignorovat nastavení vyvážení bílé. Další věc, kterou mám nastavenou na automatiku, protože vím, že ji mnohem přesněji doladím v post-procesu. V souvislosti s RAWem mám také povypínaná všechna různá nastavení, která na kvalitu RAW souboru nemají vliv – picture control, ADL, HDR, Noise reduction, atd. Všechny tyto volby jsou ve foťáku proto, aby se daný efekt aplikoval v momentě, kdy fotograf fotí do formátu JPEG, kdy je potřeba provést převod z RAW do JPEGu již ve fotoaparátu.

Lightroom Tip: Stává se vám, že po nahrání fotek do LR najednou snímky zešednou, ztmavnou, nejsou tak hezké jako na displeji fotoaparátu? Je to právě kvůli výše zmíněným nastavením. To, co vidíte na displeji svého stroje je totiž JPEG náhled, na který se všechna tato nastavení aplikují. Když pak importujete fotky do Lightroomu, program si vytvoří své náhledy a přitom nebere ohled na to, co jste měli nastaveno ve fotoaparátu. V LR tedy uvidíte čistý RAW.

Kromě psaní blogu pořádám i kurzy pro fotografy

Kurzy fotografování psů

Během celého kurzu se střídají úseky fotografické s těmi teoretickými. Nízký počet účastníků mi umožňuje s každým probrat i individuální dotazy a problémy. Cílem kurzů je pomoci fotografům psů zdokonalit jejich snímky i schopnost ovládat svou fototechniku. Nejvíce se pak zaměřuji na estetickou stránku fotografie a snažím se, aby účastníci fotili pěkné fotky psů, ne jen fotky pěkných psů.

Kurzy Lightroom Classic

Intenzivní kurz, během kterého vysvětlím a ukážu všechny důležité funkce sloužící jak k urychlení třídění snímků, tak k jejich úpravě. Kurz je tak tématicky rozdělený do čtyř celků – import, třídění, úprava, export – během kterých odhalím celý svůj pracovní postup. Adobe Lightroom Classic není program určený jen pro úpravu fotek a jeho široký záběr velmi často fotografy odradí. Cílem mých kurzů je tuto bariéru překonat.

Individuální kurzy

Tyto kurzy jsou určeny pro každého fotografa, který má opravdu specifické požadavky. Ať už se jedná o fotografování psů, úpravy fotografií, pokročilé funkce programu Adobe Lightroom nebo konzultace vlastní tvorby. Obsah kurzu tedy budeme tvořit společně, kdy vy sami si řeknete, co byste chtěli zlepšit, nebo se naučit a já se pokusím navrhnout, jak na to půjdeme.

Ostřící body a ostření

Zobrazeno mám co nejvíce bodů jde, abych mohl komponovat přesně tak, jak chci a nemusel v editoru fotku ořezávat a tím přicházet o detaily a také hloubku ostrosti. Ostřící body využívám opravdu všechny (a jejich rozložení je pro mě natolik důležité, že jsem si nekoupil D610, ale D800E) a abych mezi nimi co nejrychleji přepínal, nastavil jsem si volbu Focus Point Wrap-Around do stavu ON. A co to dělá? Přípínáte ostřící body, doleva, doleva, doleva… a když jste na levém kraji a přepnete ještě jednou doleva, dostanete se na pravý okraj. Takto funguje všemi směry. V kombinaci s nastavením středového voliče, který při stisku přepne na středový ostřící bod, se i přes vysoký počet bodů (51) dovedu dostat kam chci docela rychle.

 

Rozložení ostřících bodů - Nikon D800 vs D600

Rozložení ostřících bodů – Nikon D800 vs D600

Dřív jsem používal také přepínání mezi režimy AF-S a AF-C (netřeba vysvětlovat proč). Nyní mám neustále nastaveno na AF-C. Používám totiž tlačítko AF-ON, které mám nakonfigurované tak, že při namáčknutí zaostří. Zároveň jsem nastavil, že tlačítko spouště při namáčknutí nezaostřuje (neaktivuje se AF). Proč? Jednoduše mi to dává možnost mačkat tlačítko spouště aniž by fotoaparát přeostřoval. Můžu si předostřit na nějaké místo (tlačítkem AF-ON) a poté fotit (tlačítkem spouště) a vím, že mi foťák nikam nepřeostří (tím simuluji AF-S). Nemusím přepínat mezi AF-S a AF-C, protože pokud chci simulovat mód AF-C (který mám nastavený), tak tlačítko AF-ON držím stisknuté a do toho mačkám tlačítko spouště. Přiznávám ale, že zvyknout si na toto nastavení mi chvíli trvalo a řádně jsem si u toho zanadával. Nicméně to určitě stálo za to a teď už si nedovedu představit, že ostřím jinak.

Rychlá kontrola a promazávání fotek

Na fotoaparátu mám dva displeje. Ten nahoře, stavový, používám pro rychlou kontrolu nastavení. A doporučuji všem, aby přesně věděli, co jim na displeji svítí. Pokud je tam něco, co nevíte co znamená > čtěte manuál. Na stavovém displeji jsou důležité informace o tom, co se bude dít, když zmáčknete spoušť. Několikrát se mi stalo, že si lidé stěžovali, že mají například tmavé fotky. Mysleli si, že neumí fotit, nebo že je něco pokažené. Při prvním pohledu na stavový displej jsem poznal, že problém je v nastavení korekce expozice :-) Vždy než začnu fotit, tak provedu rychlou kontrolu aktuálního nastavení.

Druhý displej pak slouží k prohlížení fotek (u nižších modelů zastává i funkci stavového displeje). Nastaveno mám, aby ihned po vyfocení se mi na tomto displeji objevila právě vyfocená fotka – pro okamžitou kontrolu. Můj Nikon umožňuje také nastavení, kdy tlačítko uprostřed křížového voliče (to které vrací ostřící bod na střed) umí v režimu prohlížení fotek při zmáčknutí přiblížit na velikost 1:1 přímo na ostřící bod, který byl použit. To znamená, že vyfotím fotku, odklopím foťák od čela a už je tam fotka k nahlednutí. Jediným stiskem tlačítka pak ihned zkontroluji ostrost. Na voliči, který při focení používám na změnu ISO mám při prohlížení nastaveno prohlížení snímků a tak můžu rychle kouknout na předchozí fotky, aniž bych měnil polohu ruky na fotoaparátu. Pokud je něco v nepořádku, fotím dál. Fotky během focení nepromazávám, protože tlačítko na smazání fotky je moc daleko a musel bych foťák zase přechytávat a tím bych mohl přijít o nějaké zajímavé momenty.

 

Stavový displej Nikonu D800E

Stavový displej Nikonu D800E

Další možnosti zobrazení nabízí okamžitý náhled na histogram, expoziční údaje, přepaly… i toto kontroluji (křížovým voličem nahoru/dolů, nebo předním ovladačem na clonu měním možnosti zobrazení), abych pak doma neplakal nad editorem. Digitální fotoaparáty mají tu výhodu, že ihned vidíte, co jste vyfotili a můžete se poučit ze svých chyb. Byla by škoda toho nevyužívat.

My menu

Nikon má také možnost vytvoření vlastní položky v menu. Vhodné to může být hlavně pro majitele nižších modelů zrcadlovek, protože ti nemají takové možnosti nastavení funkcí přímo na tlačítka. Mohou si je ale zpřístupnit zde v My Menu. Já jsem si sem naházel pár věcí, které vím, že sem tam potřebuji a nechtějí se mi hledat v běžním menu, nemusím se pak prohrabávat tunou nastavení. Mám tam prostě jen to, co tam mít chci – já tam mám například formátování karty.

Závěrem

Celé nastavení fotoaparátu podřizuji tomu, abych se co nejrychleji a nejpohotověji dostal k požadovaným funkcím. Abych nemusel říkat nepoužívám to a to, protože bych to při focení nestíhal. Snažím se naplno využít všech funkcí, které mi fotoaparát nabízí. Chci při focení ovládat celý foťák jednou rukou a nemuset u toho oddělat oko od hledáčku. Zkuste to :-)

Skvělé články na stejné téma, jako je tento, si můžete přečíst i na webu fotografa Petra Bambouska. Mrknout tak můžete na nastavení fotoaparátů Canon a nově i Olympus.

Pokud máte vy nějaký tip na fajnové nastavení, napište jej do komentářů.