Neukládám, exportuju!

Jak nastavit export pro tisk, facebook a jiné služby?

Každý, kdo někdy zkusil pracovat v Adobe Lightroom, pravděpodobně narazil na to, že v Lightroomu se fotky neotevírají a po úpravě se ani neukládají. V Adobe Lightroom se totiž Importuje a Exportuje. V principu se jedná o to samé, jen je to trošku složitější.

Můžete mít skvělý nápad, úžasnou fototechniku, nádhernou modelku, super světlo, perfektní postprocess… ale když pak tu fotku špatně vyexportujete, tak je všechno to předtím zbytečné. Je to něco podobného, jako když se v neděli po šesti hodinách příprav a pečení zapomenete u Youtube videa a spálíte tu hovězí oháňku, na kterou jste se celý pracovní týden těšili a neměli čas ji připravit (true story).

Co je to ten Export

Trocha nezbytné teorie na začátek…  Žádná úprava, kterou v Lightroomu provedete, není aplikovaná přímo na fotografii. Lightroom vám v každém okamžiku ukazuje jen a pouze to, jak by daný snímek vypadal, kdyby se na něj aplikovaly úpravy, které jste nastavili. Používá k tomu náhledy, které si tvoří v pomocné složce. Tyto náhledy jsou menší než originální RAW soubor a proto s ním Lightroom umí pracovat mnohem rychleji.

V případě, že chcete fotku exportovat, Lightroom se podívá do katalogu, zjistí kde je uložený originální snímek, zjistí jaké úpravy jste nastavili (vytvoří jednu finální úpravu, jako součet všech úprav) a z těchto dvou věcí vytvoří nový soubor, upravenou fotografii. Na disku vám tedy zůstane originální neupravená fotografie, v katalogu zápis o všech úpravách provedených na smínku (takže v LR pak vidíte fotku upravenou) a  právě vytvořený, vyexportovaný, nový soubor – upravená fotografie. Tu můžete nahrát na Facebook, poslat mailem, atd atd. A pak klidně smazat, protože ji můžete vždy kdykoliv vyexportovat znovu.

Long edge 1080px, Limit file size to 80K (vlevo), 300K (vpravo)

Nastavení exportu v Adobe Lightroom

Ano je tam toho spousty, ale nelekejte se! Některá nastavení nebudete pravděpodobně vůbec používat a navíc je možné si vše uložit do přehledných a rychle dostupných přednastavení. Asi není potřeba popisovat a probírat oddíly jako Export location nebo Rename. Ano, slouží k nastavení toho, kam se fotka vyexportuje a jak bude soubor přejmenován.

Nejdůležitější dva oddíly v celém nastavení exportu jsou File settings a Image sizing. Jsou důležité proto, že právě zde je možné udělat chyby, které pak budou mít vliv na výslednou kvalitu vzniklého souboru. Nastavíte velký rozměr v pixelech a malou datovou velikost souboru a průšvih je na světě. (čtěte dál, tohle rozebereme detailněji níže)

Za zmínku určitě také stojí Output sharpening. Při zmenšování fotek je vždy potřeba mírně doostřit a k tomuto účelu je zde velmi jednoduchý nástroj, který můžete použít. Doporučuji vyzkoušet, která hodnota je pro vás dostatečná, protože se může lišit v závislosti na použité technice. Mně osobně se osvědčila hodnota Standard. Ale vždy si po vyexportování fotku zkontroluji a případně export zopakuji s jinou hodnotou.

Pokud chcete na snímky vkládat i svůj podpis, můžete si opět vytvořit přednastavení a to v oddílu Watermarking. Lightroom nabízí možnost přidání jednoduchého textového podpisu, ale také vložení loga formou obrázku s průhledným pozadím. Já osobně mám vytvořených přednastavení několik, dle umístění loga na fotce a jen vybírám, kam logo chci dát při konkrétním exportu.

Kromě psaní blogu pořádám i kurzy pro fotografy

Kurzy fotografování psů

Během celého kurzu se střídají úseky fotografické s těmi teoretickými. Nízký počet účastníků mi umožňuje s každým probrat i individuální dotazy a problémy. Cílem kurzů je pomoci fotografům psů zdokonalit jejich snímky i schopnost ovládat svou fototechniku. Nejvíce se pak zaměřuji na estetickou stránku fotografie a snažím se, aby účastníci fotili pěkné fotky psů, ne jen fotky pěkných psů.

Kurzy Lightroom Classic

Intenzivní kurz, během kterého vysvětlím a ukážu všechny důležité funkce sloužící jak k urychlení třídění snímků, tak k jejich úpravě. Kurz je tak tématicky rozdělený do čtyř celků – import, třídění, úprava, export – během kterých odhalím celý svůj pracovní postup. Adobe Lightroom Classic není program určený jen pro úpravu fotek a jeho široký záběr velmi často fotografy odradí. Cílem mých kurzů je tuto bariéru překonat.

Individuální kurzy

Tyto kurzy jsou určeny pro každého fotografa, který má opravdu specifické požadavky. Ať už se jedná o fotografování psů, úpravy fotografií, pokročilé funkce programu Adobe Lightroom nebo konzultace vlastní tvorby. Obsah kurzu tedy budeme tvořit společně, kdy vy sami si řeknete, co byste chtěli zlepšit, nebo se naučit a já se pokusím navrhnout, jak na to půjdeme.

Trocha matematiky

Ano, matematiky. Je to prostě potřeba :-) Jak jsem psal výše, nastavení File settings a Image sizing spolu velmi úzcé souvisí. Je to proto, že čím větší budete obrázek exportovat, tím více potřeba prostoru k uložení všech potřebných informací (barev). Naopak, pokud obrázek zmenšujete (třeba za účelem odeslání náhledů emailem klientovi), chcete soubory exportovat tak, aby nezabíraly zbytečně mnoho místa (aby se jich vešlo více do emailové přílohy, rychleji se načítaly návštěvníkům na mobilu…).

Konkrétně mám tedy nastaven export do formátu JPEG, což je formát nejčastěji používaný k ukládání obrázků a jejich sdílení na internetu a hlavně je to formát komprimovaný (k tomu bude ta matematika), což znamená, že umí potřebné informace uložit úsporněji a vy míru té úspory můžete určit. Používám barevný prostor sRGB, protože je to nativní barevný prostor a informace z něj umí interpretovat všechny aplikace.

Hodnota v políčku Resolution vzbuzuje velkou zvědavost, ale bohužel vás asi zklamu – nemá žádný vliv na kvalitu exportu pro prezentaci na webu. Při použití rozdílných hodnot (např 75 vs 300) bude snímek vypadat stejně. Tato hodnota slouží pouze jako informace pro tiskárnu a její nastavení je vždy fajn probrat s někým, kdo tisku rozumí (já to nejsem).

Long edge 2048px, Limit file size to 200K

Long edge 2048px
Limit file size to 200K

Long edge 2048px, Limit file size to 900K

Long edge 2048px
Limit file size to 900K

Long edge 2048px, Quality 100

Long edge 2048px
Quality 100

Jako příklad použijeme galerii na portále Megapixel.cz, která při nahrávání fotografie vyžaduje minimální délku kratší strany 1400px. V oddíle Image sizing nastavuji, jaký rozměr bude mít obrázek. Dle požadavků tedy nastavím Short edge na 1400px. To znamená, že Lightroom bude dlouhou stranu dopočítávat sám na základě poměru stran snímku, který je v mém případě 3:2. Delší strana tedy bude dlouhá 1400 / 2 * 3 = 2100px.

V oddíle File settings nastavuji, jakou velikost bude mít soubor JPEG. Pánové z Megapixelu tady fotografy nijak neumezují. Mohl bych tedy jednoduše nechat táhlo Quality na 100 a Lightroom by se nijak neomezoval prostorem k uložení veškerých informací o barvách na snímku. Mohlo by se to zdát jako skvělá volba, ale pro prezentaci na internetu to tak opravdu není. Mým cílem je poskytnout souboru právě tolik prostoru, aby uložil fotku v kvalitě takové, že okem nerozeznám rozdíl mezi tímto prostorem omezeným výsledkem a výsledkem vyexportovaným právě s táhlem Quality nastaveným na hodnotu 100.

Kolik prostoru je tedy potřeba na uložení snímku v plné kvalitě? Je to jednoduché – spočítáte, kolik má fotka pixelů. Na každý jeden pixel je pak potřeba jedno místo k uložení (jeden byte). Náš snímek bude obdelník o stranách 1400×2100, což znamená, že na fotce bude 2940000 pixelů, pro jednoduchost 3 miliony. Díky kompresním možnostem formátu JPEG si můžete dovolit snímek omezit klidně o 60% tohoto prostoru. Takže 3000000 * 0,4 = 1200000 bytů, tj 1200Kb. A toto číslo napíšete do kolonky Limit file size to. Easy :-)

Mrkněte na 3 ukázkové fotografie výše. Po rozkliknuté se vám zobrazí v plné velikosti ve které byly exportovány. Všimněte si rozdílů v zobrazení detailů jak přímo na štěněti, tak v rozmazaném pozadí. První fotka nedostala dostatek prostoru potřebného k uložení všech informací. Prostřední fotka je uložená podle ještě přísnější matematiky, než jsem uvedl výše (dostala pouze 900K prostoru) a vznikl soubor o velikost 800K. Poslední fotka je bezrozmyslu vyexportovaná na Quality 100 a její velikost je 2200K.

U tří ukázkových fotek níže je zase vidět, že pokud jsou barevně jednoduché, stačí prostoru mnohem méně, než říká poučka. Je jen potřeba si pohlídat, abyste to nepřehnali a nenarušili jemné barevné přechody (viz první snímek). Druhý snímek je pouhých 10% z celkového objemu a poslední snímek je vyexportovaný s výpočtem 40% prostoru. V kvalitě se od sebe tyto dva ale nijak neliší.

Long edge 1200px, Limit file size to 50K

Long edge 1200px
Limit file size to 50K

Long edge 1200px, Limit file size to 100K

Long edge 1200px
Limit file size to 100K

Long edge 1200px, Limit file size to 350K

Long edge 1200px
Limit file size to 350K

Export pro Facebook a další

Na kurzech se mě často lidé ptají, jaké fotky nahrávám na Facebook, že je mám tak ostré. Podle dokumentace přímo od Facebooku používám pro prezentaci na své fanpage obrázky s dlouhou stranou 2048px a velikostí menší než 1MB. To znamená, že v exportu mám nastavenou Long edge na 2048 a Limit file size to 900K. Toto funguje skvěle na fotky na šířku. Snímky na výšku mírně trpí. Pokud nechcete na Facebook dávat takto velké fotky (bojíte se třeba zneužití), můžete použít některou z dalších podporovaných velikostí delší strany a to 960px nebo 720px. Mně osobně ale nejvíce kvalitní přijdou právě ty fotky, které nahraji s rozměrem 2048px delší strana.

Další oblíbenou otázkou je export fotek pro tisk a nebo export náhledů pro klienta. Z logiky věci, když fotku tisknu, chci ji mít co nejkvalitnější a moc neřeším to, jak velký bude soubor. Já osobně snímky určené k tisku nijak nezmenšuji (nemám tedy zaškrtnuté Resize to) a používám táhlo Quality na 100. Tím dosáhnu exportu nezmenšené fotky, která měla neomezené množství prostoru pro uložení všech potřebných informací.

U náhledů zasílaných klientům je mým cílem poslat co nejvíce snímků emailem. Posílám jim fotky 480px dlouhá strana a matematika je úplně stejná jako jsem popisoval výše. Krátká strana se sama dopočítá na 320px. Obsah takového obdelníku, tj počet pixelů na fotce, je 153600. Chci aby byly soubory fotografií malé, nepotřebuji aby byly úplně tipťop kvalitní. Klient vybírá okamžiky, nehledí v této fázi na dokonalou kvalitu fotky a proto ubírám 75% prostoru. Výpočet tedy vypadá následovně: 153600 * 0,25 = 38400 a do políčka Limit file size to napíšu 35K.

Tímto způsobem můžete vypočítat potřebné hodnoty pro jakoukoliv požadovanou velikost. Je jen na vás, jestli chcete na web nahrávat fotky v rozměru 900×600 nebo 1200×800. Důležité je vědět jak se to celé počítá a chápat  proč se to tak počítá. Oněch 40%, které zbydou, je v naprosté většině případů dostačujících a klidně by se dalo jít do ještě menších souborů (v závislosti na složitosti snímku může být postačit pouhých 5-10%). Účelem tohoto článku je poskytnout jednoduchý způsob, jak s jistotou vypočítat hodnoty, které budou dobrou v 99% případů vyhovující balancí mezi kvalitou snímku a velikostí souboru. Proto se nebudu rozepisovat o extrémních případech.

 

Long edge 1080px, Limit file size to 50K (vlevo), 300K (vpravo)

Presets

Všechny tři výšepopsané (a mnoho dalších) možnosti exportu mám uložené jako Presets. Při běžném exportování fotek tedy jen označím ty, které exportovat chci, kliknu na tlačítko Export, vyberu daný preset a ten v případě nutnosti poupravím (například umístím logo jinam, přejmenuju složku do které chci fotky exportovat) a spustím export. To je vše. Pokud bych se v budoucnu rozhodl pozměnit existující preset (třeba proto, že Facebook změní pravidla), stačí nastavit požadované hodnoty, kliknout pravým tlačítkem na jméno presetu v levé části okna a vybrat Update with Current Settings.

Závěrem

Lightroom je úžasný nástroj, který vám umožní fotky upravovat jednoduše a velmi efektně. Pokud by pro vás měl být export a jeho nastavení překážkou, doufám, že vám můj článek aspoň trošku pomohl. Pokud by vás zajímalo cokoliv dalšího ohledně Lightroomu, klidně mi napište zprávu, přihlaste se na kurz, nebo se třeba jen zeptejte v komentářích.