Adobe Lightroom Classic CC

Jak zamotat zákazníkům na chvíli hlavy?

Adobe konečně uvolnilo novou verzi Lightroom CC. Po téměř dvou letech jsme se dočkali a … dočkali jsme se? Sliby totiž byly velké. Zvýšíme výkonnost, je to pro nás top priorita. Podpora více jader je důležitá, chceme aby Lightroom šlapal na nových procesorech. A tak dále. O výkonnosti Lightroomu se psalo hodně a upřímně řečeno, není se čemu divit, protože při práci s 36Mpx (osobní zkušenost) RAW soubory jste museli mít doma opravdu našlapaný stroj, aby to tak nějak fungovalo. Tak se na to mrkneme.

Zmást zákazníka je základ

Aby to ale nebylo jen tak, Adobe si na nás přichystalo malou past :-) Připravte se na tři zásadní informace. Adobe Lightroom CC jak ho znáte byl přejmenován na Adobe Lightroom Classic CC. A obdržel nějaké ty vychytávky (o tom níže). Možná jste znali Lightroom Mobile, tak ten teď ukradl starému Lightroomu jméno a stal se z něj Adobe Lightroom CC. Jedná se o zcela novou platformu obsahující mobilní, tabletovou, webovou a desktopovou aplikaci. Fotky se ukládají do cloudu a jsou dostupné a synchronizované ve všech zařízeních. No a  jestli si ještě vzpomínáte na krabicové verze… ano takové ty které jste koupili, nainstalovali a používali… tak Lightroom 6 byl poslední svého druhu. Nebude již žádný Lightroom 7 a ti co používali šestku si s ní prostě budou muset vystačit, nebo přejít na jednu z CC verzí.

 

Nový Classic

Takže teď už všichni chápeme ten gulášek v pojmenování a můžeme se věnovat faktickým věcem. Podívejme se na to, co se tedy změnilo u verze Adobe Lightroom Classic CC (tj verze, kterou jsme v podstatě všichni používali a znali jako LR CC).

Vylepšení rychlosti a výkonu

  1. Zrychlení spuštění samotné aplikace Lightroom Classic CC (ano, potvrzuji, je to rychlejší)
  2. Rychlejší import (řekl bych, že je to o fous rychlejší)
  3. Možnost použít Embedded previews při importu (LR pak negeneruje nové, ale vezme si ty z fotoaparátu, tady vidím potenciál pro zrychlení workflow)
  4. Rychlejší přepínání mezi moduly (nemohu potvrdit ani vyvrátit, na svém PC jsem nepozoroval žádné změny)
  5. Plynulejší práce při použití štětců a sliderů (práce se štětcem je opravdu plynulá, následné změny efektu taktéž)

Co se týče výkonu, tak je to opravdu krok dopředu. Scrollování v library modulu je super plynulé, celkově je pohyb v celém LR takový svižnější. Štětce plynulejší, změny úprav štětců taktéž a i ten retušovací nástroj je svižnější. Všechny mé dojmy se zakládají na práci s RAW soubory 36 a 45 Mpx na tomto počítači. Milé potvrzení je i to, že kluci z FStoppers si myslí to samé.

Nové funkce a možnosti

  1. Nové možnosti maskování (podle barvy nebo jasu) u Radial a Graduated filtrů a efektového štětce (toto je epic, líbí se mi to, funguje to, zrychluje to práci… podle mě nejlepší změna od té doby co přidali Radial filtr… ukázka níže)
  2. Vylepšení Automasking u efektového štětce (kdo to používal, tak ví, že to bylo hrozně naprd a při použití často vznikalo zrno, které teď sice taky vzniká, ale mnohem méně)
  3. Možnost při importu filtrovat typy souborů (to zní cool, ale nikde jsem tuto možnost nenašel :D)
  4. Vylepšené skládání HRD a Pano (nemůžu říct jak moc je to vylepšené, protože GUI je stejné, ale určitě je to svižnější)

Kompletní seznam změn a vylepšení můžete najít přímo na stránkách Adobe.

Kromě psaní blogu pořádám i kurzy pro fotografy

Kurzy fotografování psů

Během celého kurzu se střídají úseky fotografické s těmi teoretickými. Nízký počet účastníků mi umožňuje s každým probrat i individuální dotazy a problémy. Cílem kurzů je pomoci fotografům psů zdokonalit jejich snímky i schopnost ovládat svou fototechniku. Nejvíce se pak zaměřuji na estetickou stránku fotografie a snažím se, aby účastníci fotili pěkné fotky psů, ne jen fotky pěkných psů.

Kurzy Lightroom Classic

Intenzivní kurz, během kterého vysvětlím a ukážu všechny důležité funkce sloužící jak k urychlení třídění snímků, tak k jejich úpravě. Kurz je tak tématicky rozdělený do čtyř celků – import, třídění, úprava, export – během kterých odhalím celý svůj pracovní postup. Adobe Lightroom Classic není program určený jen pro úpravu fotek a jeho široký záběr velmi často fotografy odradí. Cílem mých kurzů je tuto bariéru překonat.

Individuální kurzy

Tyto kurzy jsou určeny pro každého fotografa, který má opravdu specifické požadavky. Ať už se jedná o fotografování psů, úpravy fotografií, pokročilé funkce programu Adobe Lightroom nebo konzultace vlastní tvorby. Obsah kurzu tedy budeme tvořit společně, kdy vy sami si řeknete, co byste chtěli zlepšit, nebo se naučit a já se pokusím navrhnout, jak na to půjdeme.

Úplně nový Adobe Lightroom CC

Adobe Lightroom CC (dříve Lightroom for Mobile) je novou aplikací, kterou si můžete koupit, nainstalovat na telefon, tablet, počítač a mít všechny fotky dostupné všude. Jednoduše přes cloud (ten je součástí placeného plánu, v základu je to 1TB místa). Mno, takže k čemu to vlastně je? Jaké jsou rozdíly?

Rozdíly oproti Classic verzi jsou propastné. Chybí opravdu velké množství funkcí potřebných k úpravám (a nejen ty). Nicméně to ale neznamená, že by fotka v novém LR CC nešla upravit, právě naopak. Nemusíte řešit žádné katalogy, složky, soubory… všechno máte hezky v Cloudu a i když jste si fotky nijak neotagovali (nepřiřadili jim klíčová slova), můžete podle nich vyhledávat. Jednoduše napíšete klíčové slovo do vyhledávání a umělá inteligence (jmenuje se Adobe Sensei a za to dávám velké plus) najde fotky, na kterých požadovaný obsah je. Provedete úpravu a je to. Fotky se třídí podle metadat, nebo je můžete skládat do alb….

Nemyslím si, že by to pro mě byla jasná volba (opravdu tam chybí hodně možností úprav), ale přiznávám, že jako vize je to skvělé. A určitě novinku vyzkouším a třeba budu používat nak kurzech focení. Mrkněte na videjko.

 

Vylepšený masking

Video řekne víc, než tisíc slov a tak určitě doporučím mrknout na to jedno, které je odkazováno níže, ale stejně si k tomu zakecám :-) Hodně často, v podstatě na každé fotce, používám Radial filter. Velmi často také štětec a okrajově i ten Graduated filter. Když v jedné z verzí přidali možnost u Radialu a Graduated filtru upravovat masku pomocí efektového štětce, bylo to super. Zrychlilo to práci, úpravy byly přesnější a hezčí. Ale toto je úplně jinej level :-)

Na třech fotkách níže jsem vyzkoušel, jak masking funguje a jsem nadšený. V horní části první fotky jsou vlajky, kolem kterých je docela dost světla a zřetelná střecha. Chtěl jsem ponechat světla a světlé vlajky, ale potlačit strukturu střechy haly. Použil jsem tedy graduated filtr a nastavil ztmavení. Zmavly i vlajky, jak je vidět na druhé fotce. Dříve bych vzal štětec a vlajky zesvětlil pomocí něj. Teď jsem jen nastavil masking podle luminance tak, aby se efekt graduated filtru aplikoval pouze na tmavá místa. Vznikla tak fotka číslo tři, kdy střecha je tmavá a vlajky i světla zůstaly úpravou netknuté, tj světlé a krásně na fotce vystupují.

 

To, co dělá Julianne v ukázce s těmi stromy je přesně to, co v Lightroomu chybělo a bylo potřeba sahat do Photoshopu. V kombinaci s Radial filtrem to podle mě bude naprostá pecka.

 

Kolik to stojí?

Samozřejmě důležitá otázka je cena :-) Momentálně můžete mít zaplacený Plán pro digitální fotografii, který obsahuje Photoshop, Lightroom Classic a také Lightroom CC s 20GB prostoru v cloudu (k tomu samozřejmě mobilní apky) a to za 12E měsíčně. Ve svém profilu mám teď možnost upgradovat na plán, který bude obsahovat to samé, jen místo 20GB to bude 1TB prostoru a to za cenu 18E měsíčně (při 2TB je to 36E). Nutno podotknout, že je to cena se slevou 25%, která bude pravděpodobně platná pouze první rok. Pokud byste chtěli koupit pouze nový Lightroom CC a 1TB úložiště, bylo by to za 12E měsíčně.

 

Tak co? Jak se vám nové uspořádání aplikací líbí? Co říkáte na změny? Je pro vás nový Lightroom CC lákadlem, nebo zůstanete spíš u verze Classic?