iPAD PRO

Náhrada za notebook nejen na fotografických cestách

 

Disclaimer hned na začátku – nejsem žádný jablíčkář, zarytý bojovník za Apple ani nic podobného. Doma mám stolní PC s Windows, vlastním notebook Dell a už tak 8 let mám telefon s Androidem, aktuálně od Samsungu. Tak a teď to můžu napsat… jak jsem mohl bez toho iPadu fungovat tak dlouho? Je to naprosto skvělé, úžasné, perfektní, návykové. V tomto článku se vám pokusím přiblížit způsob, jakým iPad plánuji využívat jako pomůcku pro fotografa. Momentálně je to asi měsíc, co mi iPad dělá fotospolečníka a máme za sebou spousty testování, pár hodin na Netflixu :) a hlavně dovolenou na Tenerife, kde bylo testování nejintenzivnější.

Jaký iPad jsem koupil?

Vybral jsem si větší z dvojice iPad Pro, tj 12.9 palců, 512GB interní paměť, verze bez slotu na SIM kartu a k tomu jsem vzal Apple Pencil. Proč? Velikost jsem řešil hlavně proto, že chci iPad používat na kurzech focení a ukazovat lidem úpravy přímo na místě a v ten moment prostě potřebuju co největší displej. Ano, menší verze (10.5 palců) by byla určitě vhodnější na cestování, ale pro mě je velký displej natolik důležitý, že případný diskomfort, plynoucí z velikosti a váhy navíc, jsem byl ochotný akceptovat. Rozhodnutí nelituju. Nově by se nabízel i iPad bez přívlastku „Pro“, který také podporuje Apple Pencil, ale bohužel tato verze má pouze USB 2 a to je pro přenos fotek vyřazující faktor.

Interní pamět jsem volil nejvyšší možnou hlavně kvůli velikosti mých RAW souborů a oblibě v seriálech a hudbě. Mám Nikon D800E, takže každá fotka zabírá cca 40-45 MB. Mám rád filmy, seriály a rád poslouchám hudbu. Platím si sice služby, které jsou online (Netflix, HBO Go, Google Music), ale umožňují také stáhnout si obsah do offlinu a koukat (poslouchat) i mimo dosah internetu. Kdybych iPad nezamýšlel i jako zabíječ volného času a zároveň měl můj foťák třeba jen 24 Mpx, asi bych volil kapacitu nižší. Verze bez SIM karty byla jasná volba, vždycky budu mít mobil, který si nastavím jako hotspot a iPad si připojím k internetu pomocí wifi. Dělal jsem to tak s notebookem a budu pokračovat s tabletem.

Když před nějakou dobou Apple oznámil svou tužku – Apple Pencil – strhla se na internetu lavina vtipků a narážek na to, jak za 100 USD je to hrozná kravina atd. Nebudu tady zabrušovat do tématiky okolo marží a toho na čem firma vydělává a na čem ne. Já jejich cenotvorbu naprosto respektuju a tužku jsem koupil. Narovinu musím říct, že je skvělá. Detaily jako třeba vyvážení, které neumožní tužce se kutálet ze stolu, protože je prostě na jedné straně těžší a zastaví se, jsou přesně ty důvody, proč to za ty prachy stojí. Odezva je rychlá, tužka se příjemně drží v ruce a díky své délce bude perfektně fungovat jako ukazovátko právě na fotokurzech. Navíc, když upravujete fotky, tak fakt nechcete mít displej zapatlaný od prstů.

Vavřínové lesy, Tenerife – snímek kompletně upraven na iPadu Pro (kromě přidání vodoznaku)

Lightroom CC na iPadu

Když loni, někdy v srpnu, uvedlo Adobe nový produkt Adobe Lightroom CC a ten starý Lightroom, který všichni pod tímto názvem znali, přejmenoval na Adobe Lightroom Classic CC, nenapadlo mě, že to dojde tak daleko a já si kvůli tomu koupím iPad Pro na úpravu fotek. K porozumění následujících řádků bude asi vhodné, když budete vědět jaký je rozdíl mezi Lightroom CC Classic a Lightroom CC. Na PC stále používám verzi Classic CC a na iPadu mám nainstalovaný Lightroom CC (for iPad konkrétně). No a samozřejmě nejlepší na tom je možnost vzájemného propojení obou systémů, takže nejste limitováni možnostmi Lightroomu CC na Desktopu a zároveň máte přístup k odlehčené verzi Lightroomu (tj CC verzi) na tabletu. Máte stále jeden katalog (ten na desktopu) a cloudové uložiště využíváte k synchronizaci. I to je důvod, proč jsem nechtěl nějaký Windows tablet na kterém bych měl plnou verzi Lightroomu, protože bych v tom případě musel řešit dva katalogy.

Lightroom CC for iPad má omezení kvůli kterým stejně budu vždycky (prozatím :-)) fotky dodělávat na PC, ale jedná se opravdu o detaily. Aktuálně není na iPad verzi možné retušovat a to tak, že vůbec. Tento nástroj tam není a proto jakoukoliv retuš budu muset dodělat na PC. U lokální úpravy, konkrétně štětce, si můžete nastavit velikost, krytí i rozptyl, ale bohužel, tím že na iPadu není kurzor, tak chybí i ono „dvojité“ kolečko, které vám ukazuje, kam až efekt nanášíte. Asi to bude hodně o zvyku, ale mně osobně se zatím nedaří efektovým štětcem nanášet úpravy s přesností jako na desktopu. Dále mi chybí možnost označit fotky barevnými štítky, jsou tam jen vlaječky a hvězdičky (kterými jsem tedy nahradil barevné štítky). Další výraznější nešvar je nemožnost přidat logo v obrázkové formě. Při exportu máte možnost přidat pouze textový vodoznak.

Když jsem poprvé exportoval na tabletu fotku, tak jsem zajásal. Nemáte sice možnost nastavit vlastní velikost, ale na výběr jsou dvě přednastavené – maximální nebo 2048px. No a všichni víme, že 2048px dlouhá strana je přesně ta velikost, kterou má Facebook rád. Bohužel při exportu nemáte žádné další možnosti nastavení kvality nebo velikosti souboru. A pokud byste chtěli přímo z LR CC sdílet právě na ten Facebook, tak vás nemile překvapí, že spolupráce těchto dvou aplikací nefunguje úplně nejlíp a proto se fotka na FB nahraje v menším rozlišení a její kvalita tak značně utrpí. Je potřeba fotku vyexportovat ve 2048px do iPadu, otevřít Facebook v prohlížeči a odtud ji nahrát. Jakmile použijete aplikaci FB, tak jde kvalita (i rozlišení) do háje.

Ukázka možností exportu z Lightroom CC for iPad

Import fotek do Lightroomu CC pro iPad

První Apple produkt v mém životě byla redukce z Lightning konektoru na USB 3.0. Přišla prostě dřív než iPad :-) A pomocí ní také stahuji fotky do iPadu. Jednoduše přes USB kabel, žádná čtečka karet, takže paměťovka zůstává celou dobu v těle fotoaparátu. Po připojení foťáku k iPadu se automaticky otevře okno pro import. Jedná se o import do aplikace Photos (Camera roll), takže zjednodušeně prostě stažení fotek do iPadu. Teprve poté je potřeba otevřít Lightroom a spustit import fotek do Lightroomu. A tady to začíná být trošku tricky.

Lightroom si totiž během importu bere fotky k sobě. Velmi laicky řečeno. Prostě si kopíruje originály fotek. Znamená to, že v momentě po dokončení importu fotek do Lightroomu máte na iPadu uloženy fotky dvakrát. Jednou v aplikaci Photos a podruhé v Lightroomu. Toto je docela důležitá informace, protože pokud máte ve zvyku nafotit třeba 64GB fotek na kartu a pak jít importovat, musíte počítat s tím, že na iPadu v ten moment musíte mít alespoň 128GB místa, aby byl import do Lightroomu technicky možný. Jakmile jsou ale fotky naimportované v Lightroomu, můžete je z aplikace Photos smazat.

Dalším problémem je služba iCloud, kde vám velmi rychle dojde místo (bezplatná kapacita 5GB) a poté z nějakého důvodu prostě nejde importovat fotky do Lightroomu. Chvilku jsem nad tím vyšíval, až jsem si fakt říkal, že si prostě zaplatím vyšší tarif. Pak mě ale napadlo vypnout synchronizaci fotek do iCloudu a najednou vše fungovalo. iCloud je zapnutý, pouze fotky se do něj nesynchronizují a je možno je importovat do Lightroomu.

Brněnská Zoo – snímek upraven na iPadu Pro, lokální úpravy štětcem doladěny na desktopu

Kromě psaní blogu pořádám i kurzy pro fotografy

Kurzy fotografování psů

Během celého kurzu se střídají úseky fotografické s těmi teoretickými. Nízký počet účastníků mi umožňuje s každým probrat i individuální dotazy a problémy. Cílem kurzů je pomoci fotografům psů zdokonalit jejich snímky i schopnost ovládat svou fototechniku. Nejvíce se pak zaměřuji na estetickou stránku fotografie a snažím se, aby účastníci fotili pěkné fotky psů, ne jen fotky pěkných psů.

Kurzy Lightroom Classic

Intenzivní kurz, během kterého vysvětlím a ukážu všechny důležité funkce sloužící jak k urychlení třídění snímků, tak k jejich úpravě. Kurz je tak tématicky rozdělený do čtyř celků – import, třídění, úprava, export – během kterých odhalím celý svůj pracovní postup. Adobe Lightroom Classic není program určený jen pro úpravu fotek a jeho široký záběr velmi často fotografy odradí. Cílem mých kurzů je tuto bariéru překonat.

Individuální kurzy

Tyto kurzy jsou určeny pro každého fotografa, který má opravdu specifické požadavky. Ať už se jedná o fotografování psů, úpravy fotografií, pokročilé funkce programu Adobe Lightroom nebo konzultace vlastní tvorby. Obsah kurzu tedy budeme tvořit společně, kdy vy sami si řeknete, co byste chtěli zlepšit, nebo se naučit a já se pokusím navrhnout, jak na to půjdeme.

Synchronizace

Fotky mám v Lightroomu na iPadu. Do teď to nebyla žádná velká sláva, kromě toho, že si na fotocestě můžu stáhnout fotky do zařízení a upravovat je. To jsem přece mohl i s notebookem. Sranda začíná, když si nastavíte synchronizaci. Pokud si platíte Lightroom měsíčně (tj plán pro fotografy za 12 Euro), tak samozřejmě nemáte jen Lightroom Classic CC ale i Lightroom CC, Photoshop CC a 20GB prostoru na Adobe Cloudu. Pokud by vám 20GB nestačilo, můžete si připlatit 6 Euro měsíčně a dostanete 1TB. Tento Cloud slouží primárně uživatelům Lightroomu CC, který funguje tak, že fotky nejsou uloženy lokálně na zařízení, ale po importu do LR se uploadují na cloud a synchronizují pomocí náhledů do ostatních zařízení.

Synchronizace znamená jednoduše to, že po připojení iPadu k wifi síti se začnou originály uploadovat na cloud. Můžete si nastavit aplikaci tak, že po uploadu na cloud se smaže originál v zařízení (tj aktuálně v iPadu) a systém bude pracovat pouze se Smart preview (lze nastavit zachování originálů na iPadu). Zaroveň to na fotocestě znamená, že máte fotky zazálohované a i kdyby vám někdo tablet zlomil o koleno, tak fotky nejsou v ohrožení. Jsem si vědom toho, že tato online záloha nejde dělat všude a pořád. Ale třeba na Tenerife, kde byla wifi dost hrozná, jsem zkusil nechat běžet synchronizaci přes noc a ráno bylo vše nahráno na Cloud. Můžete si fotky také předtřídit a synchronizovat až po promazání, tím se objem dat značně sníží. Pokud byste hledali i klasičtější řešení zálohování, tj kopírování na jiné zařízení, doporučil bych mrknout na Leef iBridge 3, což je v podstatě taková předražená flashka pro Apple. Osobně jsem ji nezkoušel, vystačím si s výše popsaným způsobem, ale co jsem koukal videa, tak to vypadá velmi slibně.

Úplně nejvíc největší pecka je pak návrat domů. Z iPadu se totiž nesynchronizují do Cloudu jen fotky, ale veškeré úpravy a metadata (včetně atributů, tj hvězdiček a vlaječek). Na desktopu v Lightroomu Classic CC mám také nastavenou synchronizaci a po zapnutí se mi do počítače začnou stahovat fotky (originální RAW soubory) z Cloudu do vybraného adresáře. Jsou již vytříděné, předupravené a já jen dodělám detaily a zkontroluju barvy na Eizo monitoru. Jsem fanoušek takových vychytávek a opravdu moc se mi líbí, že v celém tom procesu funguje jen jednou jedinkrát kabel a to při stahování fotek do tabletu. Kdybych měl foťák s wifi, zkusil bych to stahovat i do iPadu přes wifi (záleželo by na rychlosti).

Synchronizace funguje i v opačném směru, takže na desktopu můžu vybrat fotky na kterých chci pracovat během cesty vlakem, dovolené, nebo třeba jen odpoledne v kavárně. Tyto fotky nechám zasynchronizovat do Cloudu jen jako náhledy (pomocí kolekce) a po zapnutí Lightroomu na iPadu se mi stáhnou Smart previews a já můžu třídit, upravovat, promazávat, atd. No není to skvělé? :-)

 

La Catedral, Tenerife – snímek upraven na iPadu Pro, lokální úpravy štětcem doladěny na desktopu

Pár čísel

Pokud aspoň občas čtete moje články, tak víte, že si nepotrpím na nějaké přesné měření a čísla. Nicméně tady se ta otázka opravdu nabízí. Zatím jsem vůbec nezmínil výkon iPadu. Celé úpravy, prohlížení a celkově chod iPadu a Lightroomu je tak plynulý, že není co měřit. Prostě to šlape.

Na Tenerife jsem jeden den stahoval 180 fotek do tabletu. Jedná se o fotky z Nikonu D800E, tj RAW soubory velikosti 40-45MB. Všech 180 fotek se z foťáku do iPadu pomocí USB 3 kabelu stáhlo za 5 minut a 2 sekundy. Používám paměťovou kartu Sandisk Extreme Pro 90 MB/s UDMA 7. Jak jsem psal výše, při importu do Lightroomu se fotky kopírují uvnitř paměti iPadu na nové místo a soubory se tak duplikují. Import fotek z Camera Roll do Lightroomu trval v tomto případě 1 minutu a 57 sekund. Osobně si myslím, že zpomalovačem prvního importu je karta, foťák (ten tipuju nejvíc), nebo kabel. Ale nijak zvlášť jsem to neřešil, vzhledem k tomu že se jedná o cca 8GB za 5+2 minut, tj 28 minut na stažení a import 32GB, tj cca 720 fotek o rozlišení 36 Mpx do Lightroomu CC.

Další otázkou, kterou jsem docela často dostával byla výdrž baterie. Jedním slovem: neuvěřitelná. Dvouhodinový film mi sebere 15% baterky. Na týdenní dovolené, kde jsem používal iPad skoro pořád, upravoval na něm fotky, byl na internetu, plánoval denní trasy, atd jsem nabíjel jednou! Apple Pencil má naopak výdrž „malou“, jen cca 10 hodin. Což je naprosto dostačující na jakoukoliv práci. Po připojení do tabletu trvá plné nabití tužky docela dlouho (neměřil jsem, v řádech hodin), ale zase stačí pouze chvilka (5 minut) a tužka se nabije k cca hodině užívání.

Moje postel na Tenerife – takto odteď stahuju fotky :-)

Závěrem

Dovolím si použít větu ze začátku článku: jak jsem mohl bez toho iPadu fungovat tak dlouho? Je jen opravdu velmi málo věcí, které bych vytknul ať už iPadu nebo Lightroomu CC. Skvělý „parťák“ na cesty, který vám pomůže odvádět práci efektivněji než na mobilu a zároveň s sebou nemusíte tahat laptop.

Úplně nakonec bych jen chtěl upozornit, že odkazy uvedené ve článku jsou vytvořeny v rámci mého affiliate programu u prodejce Megapixel.cz. Pokud je tedy prokliknete a něco v obchodě zakoupíte, obdržím z této transakce drobnou provizi (opravdu drobnou :D). Pokud se rozhodnete na základě mých článků ke koupi nějaké techniky, budu velmi rád, když tak učiníte právě skrz tyto odkazy.

Po dvou měsících

Mám za sebou dva měsíce s iPadem. Měl jsem jej na dvou týdenních fotocestách, na 5 kurzech focení a 2 kurzech úprav. Nebudu to nijak prodlužovat – iPad splnil má očekávání. Na kurzech jednoduše stáhnu fotky účastníků a pomocí Lightroomu hned ukážu, jak se dá fotka upravit a jak je potřeba fotku správně vyfotit s přihlédnutím na budoucí úpravy. Na kurzech úprav pak ukazuju ve zkratce jak funguje synchronizace. Opět paráda.

Největší pecka je to ale na cestách. iPad Pro jsem s sebou měl týden v Chorvatsku a týden na Tenerife. Z obou cest jsem si přivezl v podstatě protříděné fotky, které byly i předupravené. Ušetřil jsem tak spousty času, který bych nad fotkami normálně strávil až po příjezdu. Vím, že to celé lze řešit přes notebook, ale ta kompaktnost iPadu je prostě ultimátní. Poslouchám hudbu, upravuji fotky, koukám na seriály stažené do offlinu z Netflixu. Výdrž baterie je neuvěřitelná. Na obou výpravách jsem nabíjel pouze jednou.

Jediný problém vidím v synchronizaci, za kterou iPad vůbec nemůže, ale prostě je to slabé místo. I na kvalitním wifi připojení (třeba u mě doma v Brně) se někdy objevuje podivné chování, kdy LR hlásí, že synchonizuje, ale prostě nesynchronizuje. Něco podobného se mi stalo během výpravy do Chorvatska asi čtyřikrát. Chápal bych to ve vesničce na kraji národního parku a pohoří. Ale v Brně fakt ne. Chyba je na straně Adobe, které o tom ví a tvrdí, že na opravě pracuje.