Chci si koupit Helios

Ale mám tisíc dotazů na typy Heliosů i redukcí
A tak dále… Odpovídám týdně na desítky dotazů ohledně tohoto objektivu. Ačkoliv jsem sepsal článek, ve kterém jsem uvedl vše, co vím – Fenomén jménem Helios – neustále dostávám další a další dotazy. I takové, na něž lze odpovědi nalézt právě ve zmiňovaném článku. Rozhodl jsem se tedy sepsat doplňující text.

Redukce

Pokud patříte mezi lidi, kteří se v tom nevyznají, máte to jednoduché, musíte řešit hlavně redukci. O té jsem se opravdu podrobně rozepsal v již zmiňovaném článku, ale pro upřesnění… Helios má nejčastěji závit M39 nebo M42. Je to závit jako na obyčejném šroubku, čísla 39 a 42 označují průměr v milimetrech. Na takový objektiv je tedy potřeba redukci, to je kroužek, který z jedné strany pasuje právě na tento objektiv a z druhé strany zapadne do těla fotoaparátu. Důležité je tedy vědět, jakou máte značku fotoaparátu (Nikon, Canon, …) a jaký bajonet má váš Helios. Všechny DSLR od Nikonu mají stejný bajonet a je tedy jedno, jestli máte D3100 nebo D4s. Pořád hledáte to samé, na ebay například takto: Nikon M42 Adapter. Problém u Nikonu je v ostření, který vzniká díky jiné vzdálenosti konce bajonetu od roviny snímače. Toto zapříčiní, že objektiv vám bude ostřit pouze do určité vzdálenosti (cca 2-3 metry, neměřil jsem přesně), dále už zaostřit nepůjde. Toto lze vyřešit zakoupením redukce s optickým členem. Zatímco u redukce bez optiky není potřeba nijak vybírat, protože se jedná o kovový kroužek, u redukce s optikou je jasné, že je potřeba natrefit na takovou, která bude mít sklo alespoň ucházející kvality. Mně se toto nepovedlo a tak jsem ji nepoužíval. Vystačil jsem si s omezeným ostřením. U Canonu je to pak jednodušší v tom, že zmiňovaný problém s ostřením na větší vzdálenosti nemá, není tedy potřeba řešit redukci s/bez optického členu. Nejste omezeni v ostření. Naopak si můžete koupit navíc redukci s čipem, díky kterému vám to hezky pípne, když budete mít zaostřeno na vybraný ostřící bod. Pokud se ale rozhodnete pro redukci s čipem, je potřeba již hledat podle typu těla, které máte, protože různá těla mají různé procesory a je na ně tedy potřeba různé redukce.

Jestli se mě po tomto odstavci někdo zeptá, jakou si má koupit redukci, najdu si ho a uškrtím :)

 

Různé typy Heliosu

Rozhodli jste se tedy pro Helios, máte zhruba jasno v tom, jak fungují redukce. Problém nastává v momentě, kdy se podíváte na Paladix nebo Ebay a zjistíte, že je zde nabídka hned několika různých druhů Heliosu. Bavme se o nejrozšířenějším typu 58mm f/2… Uvidíte Helios 44M, Helios 44M-2, Helios 44M-3, Helios 44M-4, Helios 44M-5, Helios 44M-6.  Obecně platí, že čím nižší je číslo za pomlčkou, tím je objektiv starší. Zaslechl jsem i jisté povídačky o tom, že verze stříbrné (s M39 závitem a 13 lamelami) patří mezi nejlepší kousky opticky. Naopak verze novější (tj. M-3,4,…) jsou prý opticky mnohem horší. Pak existují verze „zebra“, které jsou takto označovány kvůli barevným pruhům, které na sobě mají a jejich cena je často vyšší kvůli sběratelské hodnotě. Objektivy se mohou lišit i počtem lamel clony. 13, 8, 6… teoreticky je nejlepší Helios s 13 lamelami, protože má krásný, hladký bokeh a kulatější kolečka. V praxi jsem viděl vedle sebe fotky z Heliosu s 13 a se 6 lamelami a nepoznal bych rozdíl. Stejně tak bych neřešil, jestli kupuju Helios 44M-3 nebo M6. Většina lidí chce tento objektiv kvůli specifickým kolečkům a spiráloidnímu bokehu, což vám poskytne každá verze. Najděte ten nejlevnější a kupte ho. Pokud řešíte optickou kvalitu pixel vedle pixelu, googlete a pravděpodobně budete odkázáni na zakoupení stříbrné verze s M39 závitem.

Jedno z mála úskalí, na které opravdu můžete narazit je drobný kolíček na bajonetu objektivu, který pokud není zamáčknutý, nelze zaclonit. Můžete to řešit tak, že budete fotit pořád na otevřenou clonu (takto bych to řešil já, protože v ten moment je bokeh nejvýraznější) nebo kolíček jednoduše odstraníte. Návod jak na to, naleznete zde.

 

Kromě psaní blogu pořádám i kurzy pro fotografy

Kurzy fotografování psů

Během celého kurzu se střídají úseky fotografické s těmi teoretickými. Nízký počet účastníků mi umožňuje s každým probrat i individuální dotazy a problémy. Cílem kurzů je pomoci fotografům psů zdokonalit jejich snímky i schopnost ovládat svou fototechniku. Nejvíce se pak zaměřuji na estetickou stránku fotografie a snažím se, aby účastníci fotili pěkné fotky psů, ne jen fotky pěkných psů.

Kurzy Lightroom Classic

Intenzivní kurz, během kterého vysvětlím a ukážu všechny důležité funkce sloužící jak k urychlení třídění snímků, tak k jejich úpravě. Kurz je tak tématicky rozdělený do čtyř celků – import, třídění, úprava, export – během kterých odhalím celý svůj pracovní postup. Adobe Lightroom Classic není program určený jen pro úpravu fotek a jeho široký záběr velmi často fotografy odradí. Cílem mých kurzů je tuto bariéru překonat.

Individuální kurzy

Tyto kurzy jsou určeny pro každého fotografa, který má opravdu specifické požadavky. Ať už se jedná o fotografování psů, úpravy fotografií, pokročilé funkce programu Adobe Lightroom nebo konzultace vlastní tvorby. Obsah kurzu tedy budeme tvořit společně, kdy vy sami si řeknete, co byste chtěli zlepšit, nebo se naučit a já se pokusím navrhnout, jak na to půjdeme.

Bokehlicious!!!

Další oblíbenou otázkou jsou kolečka :-) Každý objektiv umí dělat kolečka, pokud víte, jak na to. Pokud to nezvládnete s obyčejnou 50/1,8, pravděpodobně to nezvládnete ani s Heliosem. Pokud to zvládnete s 50/1,8, tak se připravte, že na cropu (foťák s menším snímačem) bude výsledek velmi podobný zmiňované padesátce. Až přijdete na to, proč a jak se bokeh točí, zvládnete vybírat vhodné pozadí a fotit snímky s originálním (protože helios dnes nikdo nemá!!!) a nezaměnitelným pozadím. Na fullframe je tento objektiv mnohem jednodušší na používání, protože ony kolečka samozřejmě vznikají snáze díky menší hloubce ostrosti a hlavně má objektiv širší záběr a onen točivý efekt je tím více silnější, čím dále jsou kolečka od středu snímku.

Závěrem

Helios má zhruba každý druhý fotograf, je to objektiv, který se vyráběl v Rusku, bylo ho potřeba moc, protože Rusů je moc… Takže pokud máte pořád nějaké nejasnosti, stačí googlit, na všechno jsou na internetu odpovědi. Při koupi si pak nenechte nic nakvokat, hodně prodávajících zvedlo cenu jen proto, že to někdo koupí. Počkejte si na levnější kousek, nenechte si nacpat redukci za 300kč a víc, kupte si ji přes ebay… a máte vystaráno.