N a bledule do Údolí Chlébského potoka jsem se chystal už delší dobu. Poprvé jsem tam byl před dvěma lety a byl jsem opravdu ohromen tím, jak to tam vypadá. Minulý rok jsem měl doma malé štěně, takže se výprava nekonala. Letos jsem si ale čas našel a po dvou letech vyrazil kouknout, jestli tam ty bledule ještě jsou.


 
 

A byly!

Údolí nezklamalo a opět se celé zakrylo peřinou z bledulí. Jen než člověk dorazí na tu lokalitu, uvidí tolik bledulek, kolik za celý svůj život neviděl. Když jsme tam šli před dvěma lety, několikrát jsme si říkali „ale to už musí být ono, víc už jich nemůže být!“. Ale může. Pokud si představujete nějakej palouček o rozloze pár metrů krát trochu víc metrů, jste na omylu. Bledule se táhnou několik stovek metrů podél potoka. A porost je opravdu hustý. A na to, kolik lidí tam chodí, musím říct, že jsem byl mile překvapen. Poničených rostlin bylo opravdu maličko (narozdíl třeba od Kamenného vrchu).

 

Ale to počasí

To nám opravdu nepřálo. To, že bylo zataženo, to by se ještě dalo přežít. Stativ to jistí a pořád je asi lepší zataženo, než ostré polední slunce. To, že do toho začalo pršet… dobrá tedy, to taky zvládneme, neprší moc, jen si tak pokapkává. Ale ten vítr mě teda dorazil. Když fotím s 300mm objektivem na 1/60 ze stativu, jde to (2 sekundy zpoždění na spoušti). Ale když se bledule chová jako neukázněné kyvadlo od hodin, tak to prostě nejde. Fotek moc nevzniklo a co vzniklo, tak šlo většinou rovnou do koše. Ale něco málo zbylo, proto také čtete tenhle článek, že jo… abyste se dostali k fotkám.

 

Fotky

Výlet měl ještě jedno malé plus (kromě piva na konci) a to sice možnost opět si zafotit s makro objektivem. Na bledule jsem samozřejmě nejel sám, co kdybych se ztratil. A jeden z účastníků zájezdu vlastní Sigmu 150/2,8. Skvělé sklo, které jsem si vyzkoušel před rokem na workshopu s Petrem Bambouskem. Těšil jsem se, jak si s ním vyhraju i na bledulích. Vymyšlený snímek s beruškou a hromadou kroužků v bílém pozadí ale samozřejmě nevznikl. Každopádně to byla dobrá zkušenost, dvě fotky z těch tří, co jsou pod článkem, jsou foceny právě touto sigmou. Nevím jestli jsem to vymyslel správně, ale asi by mi víc vyhovovala 105 od Nikonu, co se makra týče. Třeba budu mít možnost ji někdy vyzkoušet.

 

No, bledule pro mě byly tréninkem na holandské tulipány. Říká se „těžko na cvičišti, lehko na bojišti“, takže si troufám tvrdit, že v Holandsku to bude luxusní :)

 
[jtlMS]
 

Galerie