Tento výlet jsme s Ivčou plánovali už delší dobu. Našim hlavním cílem byly zahrady v Keukenhofu. Prospekty udávají rozmezí šesti až sedmi milionů rozkvetlých tulipánů. To je něco co prostě musím vidět! A nafotit!


 
 
 
 

První bez kytek

Samozřejmě ale nemá moc smysl jezdit do Holandska jen na jeden den, nafotit kytky a jet domů. Proto jsme se rozhodli pro delší výlet a do země legalizované marihuany jsme vyrazili na dny dva. Plán byl strávit sobotu v zahradách s pauzou na procházku k moři a na neděli se přesunout do proslulého Amsterdamu. Fotil jsem samozřejmě oba dny a proto jsem se rozhodl sepsat i dva články. Ten, který právě čtete, bude beztulipánový. Tulipánový je tady!

 

 

Změna plánu

Už několik dní před odjezdem bylo všem jasné (nakonec nás jelo 10), že počasí nám přát nebude. Předpověď hlásala na sobotní dopoledne 6°C a déšť. Neděle neměla být o nic lepší. A tak se stalo, že místo avizovaného celého dne, jsme v zahradách strávili zhruba 4 hodiny a pak promoklí prchli do velkoměsta.

 

Amsterdam

Tam prostě musíte být, abyste pochopili, co to město umí. Amsterdam je úžasný, žije to tam, lidi se baví, město je krásné a v podstatě kam se podíváte, tam uvidíte nějakou památku. Křivé domky s háky na stěhování. Kanály plné proplouvajících lodí s turisty a všude hromady kol a na nich jedoucích neohrožených domorodců. Když pak vyjdete kousek z centra, do „obytné zony“, vypadá to tam jako někde v Londýně (tam jsem sice nebyl, ale Radka to říkala :-P).

 

 

My jsme si výlet rozhodně užili. Pochodili jsme památky, Dam Square, Rembrandtovo náměstí, nějaké kostely, paláce, výlet lodí i s výkladem, posezení v parku, příjemný hostel. Až na těch 34 hodin v autobusu, které jsme museli protrpět (někteří doslova), to byl skvělý výlet. A i v tom autobuse to nakonec bylo fajn!

 

Co se fotek týče… já moc na tu architekturu nejsem a prostě to v tom nevidím. Takže jsou to spíš jen takové portrétky spoluvýletníků :) a asi bych takové fotky až na výjimky zvládl nafotit klidně i v Bruntále :) Bylo pro mě strašně těžké se přenést přes ty všudypřítomné zaparkované auta. Měl jsem prostě pocit, že by to na fotce rušilo a ubralo jí to to kouzlo. Tak jsem takové věci nefotil :)

 
[jtlMS]
 

Galerie