Přiznávám se, že jsem to nestihl tak, jak jsem původně plánoval. Myslel jsem, že se k focení o víkendu dostanu trošku víc, nezadařilo se. Ale to nevadí. Napravím to tento víkend a film určitě dofotím. Ano, film. Koupil jsem si SLR – Single lens reflex camera. Česky? Prostě foťák na film. Jaký? To byl dlouhou dobu oříšek.


 
 

Praktica?

Několikrát jsem si zkusil fotit s Prakticou (MTL3 a MTL5) a musím říct, že takové focení mne svým způsobem hodně bavilo. Při práci s analogem jsem se zaměřil spíš na samotný proces focení než na výsledek. Užíval jsem si všechno to manuální nastavování, včetně ostření a byl jsem rád za jakýkoliv snímek, který se povedl zaostřit a byl zhruba správně exponován. O kompozici už bych moc nemluvil. Co mi tedy bránilo v tom koupit si Prakticu? Musel bych kupovat i nějaké objektivy a vyšlo by mě to zbytečně draze. Je to sice sranda, ale v momentě, kdy se sranda začne finančně prodražovat, přestává být srandou. :)

 

Nikon!

Pak jsem čirou náhodou narazil na Nikon F5 na bazaru. Cena 15000kč, pána jsem ukecal na 8500. Ale i tak, prostě je to strašně moc peněz. Za to bych mohl mít 50/1,4. Ale Nikon F5 se mi zalíbil natolik, že jsem si o něm začal číst a pořád koukal na obrázky. Musím říct, že je to opravdu úžasný stroj (soudě podle specifikace, testů a výsledných snímků, které jsem našel) a například představa 8sn./sekundu na filmu mi přijde velmi veselá. Koupíte si film, založíte, 4 sekundy držíte spoušť a je po filmu.

Při prohlížení těchto recenzí na Nikon F5 jsem narazil na Nikon F75. Malý stroječek (menší než D80), který, jak jsem po bližším nastudování zjistil, má přesně to, co jsem chtěl. Dá se do něj založit film, sednou na to AF-S objektivy (ostří automaticky) a je to „pro blbce“ (rozuměj „je to nový digitální přístroj“). Ovládání je téměř totožné s novými DSLR od Nikonu, ergonomie taktéž. Není co vytknout, má to všechno, co foťák za takové peníze má mít. Sehnal jsem ho na bazaru velmi levně – 1000kč, to je investice, kterou jsem ochotný udělat pro to, abych si sem tam mohl pohrát s filmem a mít nějaké fotky na papíře.

 

Proč analog?

Líbí se mi černobílá fotografie asi tak, jako se líbí téměř každému. Vypadá to prostě dobře. Osobně si myslím, že co se barevné fotografie týče, digitální přístroje dávno překonaly aparáty na film. V černobílé fotografii je to podle mě naopak a digitál se nevyrovná dynamickému rozsahu ČB filmu. Spojení tohoto faktu s přesným automatickým ostřením a výbornou kresbou skvělých Nikonních objektivů, které vlastním (to je ta velká výhoda), prostě slibuje dobré výsledky. :) Na prvním filmu, který jsem do F75 založil mi zbývá ještě 17 snímků. Vyvolávat budu zatím v labu, ale pokud to půjde dobře, chtěl bych si postupem času založit doma maličkou temnou komoru.

Nikon F75 dostal jméno, jmenuje se Anna. I podle toho poznáte fotky, které budou tímto foťákem foceny, protože se to objeví v logu.

 

Zajímavé odkazy

Ken Rockwell – Nikon F5
Ken Rockwell – Nikon F75
Ken Rockwell – kompatibilita Nikkor objektivů a Nikon těl
Ano, mám ty jeho stránky rád.
 
Share
 

Galerie

Koupil jsem si fotostan, abych vyzkoušel i produktovou fotografii. Zatím bez světel/blesků (takže jsem si spíš pohrál v editoru). Výsledky nejsou nijak úžasné, ale dalo mi to možnost si pro účely tohoto článku Nikon F75 nafotit sám a navíc si vyzkoušet jinou disciplínu focení.