V sobotu 28. ledna se, prý jako každoročně, v Ořechově u Brna konala rekonstrukce bitvy z druhé světové války – Nikopolská kapsa. Přiznávám se, že co se dějepisu, dějin, historie (a tak celkově všeho, co už se stalo) týká, jsem ignorant a nevyznám se… Němci prý prohráli (tu válku…bitvu asi vyhrála ruská vojská… já fakt nevím :)). Sakra to je ale plnohodnotný text.


 

Byla strašlivá kosa, ruce mi mrzly tak, že na nějaké přehazování objektivů, nebo dokonce foťáků, opravdu nedošlo. Kdybych sundal ze zad batoh, přišel bych o velmi cenné teplo. Takže jsem si dřepl kousek od hloučku fotografů se stativy, monopody a jinými podpůrnými systémy udržující fotoapáry ve výšce 175cm… a dřepěl jsem. Ve 14:00 vše propuklo. Organizátoři začali pár silnými výbuchy a já, jelikož jsem velmi lekavý, jsem místo snahy fotit nějaké listí a končetiny poletující ve vzduchu, udržoval vše pod kontrolou, aby nedošlo k nějaké střevní nehodě.

Po skončení této show bylo bitevní pole připraveno a vše vypuklo v plném proudu. Vojáčci běhali, stříleli, umírali a zase oživovali po magických dotycích přítomných mediků. Podívaná to byla vcelku pěkná, válka asi taková legrace není… tak je možná fajn sem tam lidem připomenout, jak to zhruba vypadalo. Škoda jen těch zbraní, které si tam mohly děti nakoupit… a rodiče jim to hradili.

Přejdeme raději k fotkám…

Share
 

Galerie