Společnost NIKON spol. s r.o. vyhlašuje již 4. ročník oblíbené fotosoutěže NIKON KALENDÁŘ – moje srdeční záležitost. Zúčastnit se mohou všichni nadšení fotografové, kteří používají digitální fotoaparáty značky Nikon.


 
 
 

O co vlastně jde?

Pokud chcete znát opravdu detaily, nejlepší bude, když kouknete přímo na stránky věnované tomuto projektu – zde. Ve zkratce se jedná o soutěž pořádanou Nikonem. Můžete zaslat fotky (focené Nikonem) a pokud budou dobré a porota je vybere, máte šanci se probojovat přímo do tištěné verze velmi prestižního Nikon kalendáře. Pokud nejste fotograficky gramotní, můžete se zúčastnit tipovací soutěže a když se shodnete s porotou ve finálových snímcích, budete odměněni.

 
 

Poprvé

Fotím už čtyři roky (jestli je to moc nebo málo, nechám na vás) a je to poprvé, co jsem se rozhodl se této soutěže zúčastnit. Téma je „Nestárnoucí okamžiky“ a mně se povedla vyfotit jepice. Proč ne. Trošku morbidní, ale to je život :) Jelikož mám možnost nahrát 3 snímky, vybíral jsem dál a narazil na koniklece. Vybral jsem dva, nevím jestli sedí na zadané téma, ale líbí se mi a myslím si, že jsou netradiční a proto by mohly oslovit.

 

 

Technické faux pas

Největší naději ale vkládám v jepici. Bohužel galerie je trošku hloupě udělaná a na monitorech s velkým rozlišením degraduje kvalitu snímků orientovaných na šířku. Snaží se je totiž roztáhnout tak, aby zabraly co největší plochu obrazovky. To je dost nešikovné ve spojení s maximální povolenou velikostí 1000px na delší stranu. Snímek je pak „zvětšen“ nad svou reálnou velikost a nevypadá vůbec dobře. Tohoto jevu si sice nevšimnete, pokud nemáte vysoké rozlišení… ale v dnešní době FullHD notebooků to není až takový problém. A opravdu bych nechtěl vidět jak taková fotka bude vypadat na monitoru s rozlišením 1900×1200. Škoda.