Zálohování v Lightroom

Jak zálohovat katalog a jak jej pak obnovit?

Idea sepsání tohoto článku vzešla z opakujících se dotazů na kurzech. A přiznávám se, že mě moc nebaví tuto nudnou, ale velmi důležitou, část vysvětlovat pořád dokola. Rozhodl jsem se tedy, že napíšu článek o tom, jak Lightroom používám já a hlavně jakým způsobem si zálohuji fotky a katalog. Článek pak budu používat na kurzech, kde na něj budu odkazovat a ušetřím tím čas na zajímavější a zábavnější témata… no a třeba si ho vygooglí i někdo, kdo s Lightroomem pracuje, na kurz nechce, ale zálohování ho zajímá.

AKTUALIZOVÁNO 28.3.2017

Než začneme zálohovat

Důležitým faktorem při zálohování fotek v případě, že používáte Lightroom, je pochopení toho, co se vlastně s fotkama děje a co je potřeba zálohovat. Všechny informace o fotkách a úpravách, které jste na nich provedli (včetně přiřazení atributů) jsou uloženy v souboru, kterému se říká Catalog. Samotné fotky jsou potom umístěny tam, kam jste si je do PC nahráli. Tady je více možností. Já osobně nepoužívám žádné automatické nahrávání a ani to nedoporučuju. Lidé se pak často dostanou do stavu, kdy ono to dělá samo, ale vůbec nemají tušení, co to dělá. Lightroom umí fotky naimportovat několika způsoby. Možnost Add fotky (jpeg/raw) nechá tam, kde jsou, jen si o nich udělá záznam v katalogu (doporučuji na začátek). Možnost Move přesune fotky z adresáře A do adresáře B a odtud je naimportuje. Možnost Copy udělá to samé, jen fotky nepřesouvá, ale kopíruje je. A možnost Copy as DNG je tedy jasná.

Nastavení toho, co bude Lightroom dělat se soubory fotografií při importu.

Nastavení toho, co bude Lightroom dělat se soubory fotografií při importu.

To nejdůležitější, co je v katalogu zapsáno, je cesta k fotce. Je to jako odkaz na internetu. Pokud odstraníte fotku (cíl odkazu), tak odkaz nebude fungovat a vy fotku v Lightroomu neuvidíte.

TIP: Pokud přímo v Lightroomu vytvořím nějakou složku, tak se provede ekvivalentní operace i na disku, tzn. vznikne daná složka. Pokud složku vytvořím na disku (nikoliv přes Lightroom), tak se mi v katalogu neobjeví. Lightroom tedy můžete, co se fotek týče, používat jako plnohodnotný program na správu složek a fotografických souborů.

Kromě psaní blogu pořádám i kurzy pro fotografy

Kurzy fotografování psů

Během celého kurzu se střídají úseky fotografické s těmi teoretickými. Nízký počet účastníků mi umožňuje s každým probrat i individuální dotazy a problémy. Cílem kurzů je pomoci fotografům psů zdokonalit jejich snímky i schopnost ovládat svou fototechniku. Nejvíce se pak zaměřuji na estetickou stránku fotografie a snažím se, aby účastníci fotili pěkné fotky psů, ne jen fotky pěkných psů.

Kurzy Lightroom Classic

Intenzivní kurz, během kterého vysvětlím a ukážu všechny důležité funkce sloužící jak k urychlení třídění snímků, tak k jejich úpravě. Kurz je tak tématicky rozdělený do čtyř celků – import, třídění, úprava, export – během kterých odhalím celý svůj pracovní postup. Adobe Lightroom Classic není program určený jen pro úpravu fotek a jeho široký záběr velmi často fotografy odradí. Cílem mých kurzů je tuto bariéru překonat.

Individuální kurzy

Tyto kurzy jsou určeny pro každého fotografa, který má opravdu specifické požadavky. Ať už se jedná o fotografování psů, úpravy fotografií, pokročilé funkce programu Adobe Lightroom nebo konzultace vlastní tvorby. Obsah kurzu tedy budeme tvořit společně, kdy vy sami si řeknete, co byste chtěli zlepšit, nebo se naučit a já se pokusím navrhnout, jak na to půjdeme.

Adresářová struktura

Neméně zásadní je mít ve fotkách pořádek. Až když víte jak LR fotky importuje a chápete, co je to pořádek (jakože když něco chci najít, tak vím, kde to je ;-) ), můžete přemýšlet o nějakém zálohování. Na disku D jsem si vytvořil složku Nikon a v ní mám fotky roztříděné dle roků a v daných letech pak podle kategorií (Psí sporty, Cestování, Svatby…). Vím, že všechny mé fotky jsou právě tam a nikde jinde. To se může hodit při řešení mnoha různých situací – přeinstalování operačního systému, výměna PC, zálohování…

Adresářová struktura v LR - odpovídá struktuře na disku

Adresářová struktura v LR – odpovídá struktuře na disku

TIP: V Lightroomu mám naimportovanou celou složku D:/Nikon, ve které mám fotky. Navíc ale používám i složku umístěnou na ploše, nazval jsem si ji Unsorted a naimportoval ji do Lightroomu. Do této složky se dostanu velmi rychle (není potřeba hledat někde na disku, je prostě na ploše) a tudíž nahrát do ní nejnovější fotky z karty je velmi rychlé. V Lightroomu pak jen na tuto složku použiju funkci Synchronize folder (pravým tlačítkem na daný adresář) … tadáááá … fotky jsou naimportované v LR. Za zmínku pak stojí asi i to, že disk C mám na SSD disku, který je mnohonásobně rychlejší než běžné HDD. Fotky pak upravuju přímo ve složce Unsorted (právě kvůli rychlosti disku) a až jsou vytříděné a upravené, tak je teprve (přímo v LR) nakopíruju do příslušné složky na disku D. Lightroom fotky fyzicky překopíruje.

TIP2: Poslední dobou jsem začal při importu používat možnost COPY. Připojím jen foťák přes kabel k PC (ani nevytahuju kartu z foťáku), zapnu LR, zapnu Import, nastavím Copy, určím Destination folder na složku Unsorted, kterou jsem zmiňoval v tipu výše, a LR mi stáhne fotky z foťáku do PC (do složky Unsorted) a odtud je naimportuje. Odpojím foťák a můžu jít fotit (případně naformátovat kartu a fotit).

Zálohování v Lightroomu

Věřte mi, že všechny ty odstavce napsané výše jsou důležité k tomu, abyste mohli něco zálohovat. To, že je potřeba zálohovat fotky, asi není nutné zdůrazňovat. Pokud víte, kde je máte, tak je prostě nakopírujte jinam (externí disk). Já kopíruju celou složku D:/Nikon, protože vím, že je tam vše. Žádné složitosti. Kromě fotek je ale potřeba zálohovat i katalog, ve kterém máte uložené veškeré úpravy (bez něj byste měli jen neupravené RAWy). V nabídce Edit > Catalog Settings… je hned na první záložce General zapsaná cesta, kde je katalog uložený (nebo použijete tlačítko Show, to otevře průzkumníka přímo v daném adresáři). Zálohovat pak stačí jen soubory vyznačené na screenshotu níže. Temporary soubory netřeba zálohovat.

Možnosti nastavení katalogu

Možnosti nastavení katalogu

Lightroom nabízí i nastavení automatické zálohy katalogu každý den, týden, měsíc (Edit > Catalog Settings…). Můžete si i nastavit, kam se má katalog zálohovat (opět např. externí disk). Mně tato volba nevyhovuje z toho důvodu, že LR vytvoří vždy novou zálohu a vzhledem k tomu, že můj katalog už má přes 1GB, tak by to nepěkně ubíralo volného místa. Katalog si jednoduše zálohuju ručně (vím odkud a vím kam) a tím novým vždy přepíšu ten starý. Mám stolní počítač, takže zálohuju tak jednou za dva měsíce. Kdybych měl notebook, asi bych zálohoval mnohem častěji. Neříkám, že je tato automatická možnost zálohování špatná, říkám jen, že já ji nevyužívám.

Soubor mého katalogu, který se jmenuje ActualYear. V tomto souboru jsou uloženy všechny úpravy, které jsem na fotografiích provedl.

Soubor mého katalogu, který se jmenuje ActualYear. V tomto souboru jsou uloženy všechny úpravy, které jsem na fotografiích provedl.

Doporučení: Vždy se snažte, aby to, co máte naimportováno v Lightroomu, bylo přesným obrazem toho, co je reálně na disku. Neprovádějte žádné operace Lightroomu za zády. Pokud se rozhodnete fotku smazat, smažte ji přes Lightroomu a zvolte možnost Delete from disk – smaže fotku z disku i z katalogu. Funkce Remove pak fotku smaže jen z katalogu, ale na disku ji ponechá (pro mě nelogická operace, když mažu, tak ji nechci).

Jak obnovit katalog ze zálohy?

Zálohuje se proto, aby když se něco posere, to nebyl velkej průser :) Takže pokud vám někdo ukradne notebook, nebo rozmlátí stolní počítač, nemusíte si zoufat. Všechny své fotky máte na externím disku, samozřejmě včetně aktuálního katalogu. Takže si kupte nový počítač, nainstalujte LR, fotky dejte přesně tam, kde byly předtím (v mém případě tedy na disk D:/ nakopíruju složku Nikon včetně všech podsložek) a spusťte Lightroom. Ten se vás zeptá, jestli má vytvořit nový katalog, nebo jestli už nějaký máte. Nakopírujte si tedy katalog ze zálohy do nového PC (kamkoliv chcete, narozdíl od fotek to nemusí být na stejné místo, kde byl na starém PC) a řekněte Lightroomu ano, mám svůj katalog a ten je tady. Hotovo, back online :)

TIP: Pokud máte málo místa na disku C, zkontrolujte si, zda náhledy tvořené Lightroomem náhodou nezabírají moc místa. Nastavit pak jde i automatické mazání 1:1 náhledů po delší době nepoužívání (Edit > Catalog settings… > záložka File Handling). Ale i ty menší mohou zabírat mnoho místa… pokud je jich několik tisíc. Nebojte se je smazat. Lightroom si pak po spuštění vytvoří náhledy znovu, ale už jen pro ty fotky na které kouknete.

TIP2: V případě, že na novém PC nebudete moci nakopírovat fotky přesně tam, kde byli, nezoufejte. V LR se Vám sice objeví adresáře s otazníčky (které značí, že LR nemohl najít adresář tam, kde má napsáno, že původně byl), ale pokud na takový adresář kliknete pravým tlačítkem, naleznete možnost Find missing folder.

Pokud jste se dočetli až sem, máte můj obdiv, protože je to delší, než jsem zamýšlel .) Doufám, že vám byl tento článek nápomocen a umožní vám používat skvělý Lightroom s větší lehkostí a hlavně jistotou. Samozřejmě jsem ve článku neobsáhl ani zdaleka všechny možné způsoby zálohy a obnovy, ale pro někoho, kdo si s tímto úkonem neví rady, by měl být text nápomocným – doufám :-)