Před dvěma lety jsem napsal článek o tom, jak vznikly moje stránky, byl to celkem složitý proces. Dost se tluču do hlavy, že jsem tenkrát víc negooglil, když vidím ty možnosti, které jsem propásl. Firmu Webnode zná asi každý, kdo si někdy chtěl udělat vlastní stránky a hledal, jak na to (hledal víc než já před lety). Nabízí totiž editor, ve kterém si můžete stránky vytvořit sami, aniž byste měli jakékoliv technické znalosti. Není potřeba nic instalovat, nastavovat, atd. Prostě se jen přihlásíte a tvoříte. V základní verzi je editor úplně zdarma, takže si jej můžete vyzkoušet a pokud vám vyhovuje a vaše stránky se budou rozrůstat, můžete si zakoupit některý z prémiových balíčků. A proč jsem se rozhodl psát o službě, která vznikla v roce 2008? Protože Webnode právě uvedl na trh úplně nový editor s názvem Webnode 2.0.

Novinky v editoru Webnode 2.0

Nelze se moc bavit o nějakých novinkách, nebo nový Webnode 2.0 srovnávat se starým editorem, protože Webnode 2.0 je opravdu zcela nový. Nejedná se o žádný upgrade, facelift a pár nových funkcí. Jde o úplně nový editační systém, který s tím předchozím má společné asi opravdu jen to, že nakonec vzniknou webovky. Na stránkách Webnode je k vidění úplně nový portál, při registraci procházíte novým wizardem a skončíte v nové administraci, ze které se můžete dostat do nového editoru a vytvořit si nové stránky. Poradí mi někdo, jak v takovém případě neopakovat slovo nové?

Je potřeba říct, že Webnode již změnu potřeboval. Jeho původní editor, byť byl hojně využíván, už měl to nejlepší za sebou. Vývoj nového Webnode zabral více než 2 roky a tato dlouhá doba jen prohloubila rozdíl oproti konkurenčním editorům.

Hlavní tahák – jednoduchost?

Myslíte, že lze ještě v dnešní době prodávat jednoduchost? Dříve, když webovky nebyly dostupné úplně všem, tomu tak jistě bylo, protože to byla právě jednoduchost jejich tvorby, která je zpřístupnila i lidem bez technických znalostí. Dnes má ale webovky každý, znám dokonce i psy, kteří mají svoje stránky – i když tedy pochybuju o tom, že si je vytvořili sami. Webovky nejsou něco, co byste mohli mít – žijeme ve světě, kdy webovky prostě mít musíte. Podle mě už jednoduchost nemůžete masově prodávat, je to prostě samozřejmost. Pokud váš produkt nebude jednoduchý, nikdo jej nebude používat.

anna2

Ukázka stránek psí fotografky Anny Postnikové vytvořených pomocí nového editoru Webnode 2.0

Webnode se honosil tím, že jeho editor je jednoduchý a on byl. I nový editor je jednoduchý a já osobně si troufám tvrdit, že onu jednoduchost posunul zase o kus dál. Pohyb v editoru je opravdu intuitivní, jakmile něco hledáte, tak je to většinou přesně tam, kam vás napadne kliknout jako první. Stránky, které jsem zkoušel tvořit vznikaly velmi rychle a osobně mám pocit, že vypadají velmi dobře. To mě na tom zarazilo, protože pokaždé, když jsem dělal stránky (např. pomocí wordpressu), tak na začátku byly prostě hnusné a nepoužitelné. Zabralo mi hodně času je vyladit tak, aby se mi vzhledově líbily. Přemýšlel jsem, čím to je a samozřejmě velký podíl na tom mají šablony, které jsou v novém Webnode navrženy tak dobře, jsem často měl pocit, že stačí když změním obrázek, přejmenuju stránku a je to hotovo. Ale pak jsem na to asi přišel…

Obsah, obsah, obsah

Stránky, které jsem zkoušel tvořit pomocí nového Webnode editoru se mi tak moc líbily proto, že jsem se celou dobu soustředil hlavně na obsahovou stránku věci. Design je tak nějak daný šablonou, vaším úkolem je jen případné přidávání sekcí a tvorba obsahu. Řešil jsem poutavé nadpisy, ale neřešil jsem jaké bude jejich odsazení od odstavce textu, protože mi prostě vyhovovalo to, které tam bylo nastaveno. A stejně tak to bylo se vším ostatním. Přejmenoval jsem položky v menu a menu vypadalo dobře. Nemusel jsem řešit žádné hromady funkcí, kterýma bych se prohrabával a přemýšlel, jak je nacpat do stránek. Prostě jsem tvořil stránky o tom, o čem jsem je tvořit chtěl. Nový editor mě v podstatě omezoval v možnostech editace stránky a tím mi dával prostor ke tvorbě obsahu.

judith

Ukázka stránek fotografky Judity Tóthové vytvořených pomocí nového editoru Webnode 2.0

Co v editoru chybí?

Určitě jsou funkce, které bych na svém webu rád využíval a Webnode 2.0 je neumí. Namátkou zmíním třeba jednoduchou integraci Google Analytics – kod jsem musel vkládat na každou stránku zvlášť, což je nešikovné, ale věřím že nějaké ulehčovátko v tomto případě v budoucnosti přibude. Pokud bych chtěl nějak zobrazovat exif u fotek, musel bych jej vepisovat manuálně do popisku fotky. U každé stránky je možnost ji zaheslovat, ale zatím nefunguje, prý na ní ve Webnode pracují. Určitě bych uvítal kontaktní formuláře. Chybí mi možnost měnit šablony. Ale…

Stránky dělám pro návštěvníky, ne pro sebe. Google Analytics, jak jsem psal, se mi povedlo do stránek nacpat. Exif stejně nikoho kromě fotografů nezajímá a ti, které je zajímá, chodí na různé veřejné galerie. Zaheslování stránek prý bude, wordpress tuto funkci má a já jsem ji nikdy nepoužil. Kontaktní formulář by byl super, ale opět se to dá obejít uvedením kontaktních informací. A šablonu jsem za tu dobu (7 let?) co mám svoje webovky, měnil třikrát. Tak to není zase taková hrůza.

Aktualizace 12. května 2016

Do editoru přibylo několik nových funkcí. Jsou to hlavně formuláře a statistiky návštěvnosti. Obě tyto vylepšní jsou dostupné v základní podobě i ve verzi zdarma, s prémiovými balíčky pak mají širší možnosti. V plánu je přidat propojení s Google Analytics a možnost změny Favicon. Aktuality k editoru Webnode dává hezky vědět svým zákazníkům i prostřednictvím své Facebookové fanpage.

Webovky pro fotografy, či pejskaře?

Za mě určitě ano. Je to instantní řešení, kdy to složité už udělal někdo za vás a vy můžete jen přidávat fotky a psát texty. Pokud se ptáte na otázku proč mám mít vlastní stránky, tak byste mohli odpověď najít v jednom mém starším článku. Webnode nabízí editor zadarmo. Přihlásíte se a tvoříte. Hotovo. Hobby webovkám to stačí. Pokud chcete víc, jako je třeba provoz na vlastní doméně, nějaké pokročilejší funkce (např vícejazyčnost), je potřeba si už připlatit.

webnode-logo-frame-orange-inverse

Vyzkoušejte nový editor.

Moje hodnocení

I přes pár much, které jsem popsal výše, nemůžu nic než vřele doporučit nový Webnode. Práce v editoru byla rychlá, jednoduchá, intuitivní a zábavná. Je vidět, že vývoj byl zaměřen hlavně na tyto aspekty, které mají nějakou vizi, koncept. Případné další funkce jistě přibudou časem, protože tak to je u každé nové aplikace – vydáme stabilní verzi a na ni budeme nabalovat další vychytávky. Lightroom taky neuměl v první verzi to, co umí teď. Já se na nové funcke těším a pokud se objeví i nějaká přehledná možnost psaní blogových příspěvků a jejich organizaci, tak budu vážně přemýšlet o přechodu k Webnode minimálně se stránkami Dogfitness.cz.